Γ νωστός για τον ιδιαίτερο τρόπο που αποτυπώνει με τον φακό του εικόνες άγριας φύσης και ζωής, ο Will Burrard-Lucas ταξίδεψε μέχρι την Αφρική με σκοπό να φωτογραφίσει την πανίδα της ηπείρου.
Στόχος του να δει τα ξακουστά ζώα που κατοικούν στην περιοχή της Αφρικής μέσα από τον δικό του φακό, τα επαγγελματικά του «μάτια». Έχοντας αποσπάσει αρκετές διακρίσεις από σπουδαίες διοργανώσεις για τον τρόπο που επιλέγει να τραβήξει οποιοδήποτε στοιχείο φύσης βρεθεί στο διάβα του, ο Βρετανός φωτογράφος γνώριζε εξ αρχής ότι ένα ταξίδι στο οικοσύστημα της Αφρικανικής ηπείρου θα δημιουργούσε για τον ίδιο τον ιδανικό καμβά. Το ιδεατό τοπίο με πρωταγωνιστές τα λιοντάρια της περιοχής και τρόπο παρουσίασης τους την φρέσκια φωτογραφική του σκέψη.
Και έτσι έγινε. Περνώντας συνειδητά τα τελευταία δύο χρόνια στο στρατόπεδο Wilderness της Κένυας, ο Will Burrard-Lucas κατόρθωσε να σκιαγραφήσει τον χάρτη με τα σημεία, στα οποία θα συναντηθεί με τα ζώα της Αφρικανικής έκτασης, με την αδιάκοπη διάθεση για γνώση να τον βοηθάει συγχρόνως να ανακαλύπτει νέους τρόπος αποτύπωσης του τοπίου και της πραγματικότητας τη νύχτα.
Στόχος του να μάθει μέσω του φακού να κάνει τη νύχτα… μέρα, εξαφανίζοντας κάθε εμπόδιο που δημιουργεί η έλλειψη φυσικού φωτός στην τελική φωτογραφία.
Μία γνώση που ούτε ο ίδιος δεν περίμενε πόσο χρήσιμη θα του φανεί στο άμεσο μέλλον. Και όχι μόνο στον ίδιο. Ας ξεκινήσουμε, όμως, από τα βασικά. Η θερμότητα κατά τη διάρκεια της ημέρας δημιουργεί ένα ξηρό περιβάλλον γεμάτο από σκόνη, την οποία ο αέρας ανασύρει σε ακόμα μεγαλύτερη πυκνότητα στην επιφάνεια, κάτι που καθιστά τη φωτογράφιση κάθε ζωντανού οργανισμού εξαιρετικά δύσκολη.
Τη νύχτα, όμως, όλα είναι αλλιώς. Ένας περίπατος του βραβευμένου φωτογράφου στη γη του Shompole ένα βράδυ ήταν αρκετός για να δει ιδίοις όμμασι την τεράστια ποικιλία άγριας ζωής που περιπλανιέται ελεύθερη μέσα στο σκοτάδι. Η βραδινή αυτή περιήγηση με συνοδοιπόρους μαζί με μέλη των Μασάι και την επίσημη κοινοτική οργάνωση της περιοχής – αρμόδια για να παρέχει χρήσιμες πληροφορίες σχετικά με τη χλωρίδα και την πανίδα στους επισκέπτες, αλλά και για να μειώσει τις πιθανότητες μετωπικής σύγκρουσης άγριων ζώων με ανθρώπους έμελλε να αλλάξει την ιδέα του αρχικού Project.
Ένας υδάτινος συνδετικός κρίκος έφερνε κοντά λεοπαρδάλεις, ζέβρες, τίγρεις.
Μία μικρή χαραμάδα νερού αρκούσε για να προσεγγίσει κάθε είδος άγριου ζώου, προκειμένου να ικανοποιήσει μία εκ των σημαντικότερων βιολογικών αναγκών του, αυτή της δίψας. Αυτό ακριβώς ήταν το σημείο που ο Will Burrard-Lucas έπρεπε να στήσει με προσοχή μία από τις σταθερές κάμερες του.
Και το έκανε, φέρνοντας στο προσκήνιο μία νέα πρόταση, ωφέλιμη για όλους. Το στρατόπεδο, στο οποίο έμεινε για δύο χρόνια, ανήκε διοικητικά στη φυλή των Μασάι, μία ομάδα που συντηρείται αποκλειστικά από την αξιοποίηση της γης και τους τουρίστες που επισκέπτονται την περιοχή κάθε χρόνο.
Μπροστά τους έχουν την ευκαιρία να προσφέρουν μία νέα εμπειρία στους επισκέπτες και παράλληλα να δημιουργήσουν μία ακόμα πηγή νερού στα άγρια ζώα που αναζητούν νερό κατά τη διάρκεια της νύχτας.
Και την εκμεταλλεύονται. Δημιουργώντας την τρύπα του Shampole (σ.σ το όνομα της περιοχής), ένα τεχνητό μέρος άφθονο σε νερό, το οποίο θα συγκέντρωνε τα άγρια ζώα της περιοχής με διττό σκοπό. Αφενός, για να ικανοποιήσουν τη βιολογική τους ανάγκη και αφετέρου για να τα αποτυπώνουν οι τουρίστες από μία μικρή μεν, ασφαλή δε απόσταση. Κάμερες στήθηκαν περιμετρικά της τεχνητής λίμνης υπό την καθοδήγηση του Will Burrard-Lucas με σκοπό να αποτυπώσουν κάθε κίνηση των ζώων και να καταγράφουν τις αντιδράσεις τους μόλις θα ανακάλυπταν ότι μία νέα πηγή νερού έχει δημιουργηθεί πολύ κοντά στην αρχική.
Χρειάστηκαν μόλις λίγες ημέρες για να στεφθεί το έξυπνο αυτό εγχείρημα με επιτυχία.
Λιοντάρια, Ύαινες, Λεοπαρδάλεις, Μπαμπουίνοι και πολλά διαφορετικά είδη πουλιών «παγιδεύτηκαν» στον φακό του Will Burrard-Lucas σε στιγμές απόλυτης φυσικότητας. Μάλιστα, χάρη σε έναν αγωγό τριών μιλίων, η καταπακτή νερού θα παραμείνει γεμάτη προκειμένου όλα τα ζώα να «ξεδιψάσουν» με μία κατασκευή προστασίας από τον καυτό ήλιο της Αφρικής να επιβραδύνει την εξάτμιση του νερού λόγω των συνθηκών.
Οι εικόνες μιλούν από μόνες τους…