Κ άθε επίσκεψη σε Μουσείο είναι ένα ταξίδι. Σε μία εποχή που την μαρτυρούν τα εκθέματα και τα ευρήματα που συναντάς στο εσωτερικό του. Στην ιστορία ενός τόπου που γνώρισε ένδοξο παρελθόν, μα η ακμή του δεν σταμάτησε εκεί.
Μερικές φορές, ορισμένα Μουσεία κρύβουν στον πυρήνα τους σπάνιους θησαυρούς. Όπως και τα ίδια. Η αλήθεια είναι ότι στον φαινομενικά μακρύ χάρτη της Ελλάδας, υπάρχουν ορισμένα Μουσεία – σταθμοί που λίγοι γνωρίζουν, μα με ένα παράδοξο τρόπο όλο και περισσότεροι ανακαλύπτουν…
Μουσείο Ενδυμασίας Λυκείου των Ελληνίδων
Το Λύκειο των Ελληνίδων πολλοί το γνωρίζουν. Πόσοι, όμως, έχουν επισκεφτεί ή έστω ακούσει το Μουσείο του; Ανοίγοντας διάπλατα τις πόρτες του 1988 με την τότε Υπουργό Πολιτισμού, Μελίνα Μερκούρη, το Μουσείο Ενδυμασίας Λυκείου των Ελληνίδων συνιστά έναν από τους σημαντικότερους τόπους συγκέντρωσης τοπικών ενδυμασιών. Μέσα από τις ραφές του αποκαλύπτεται η ιστορία μίας Ελλάδας ένδοξης, μα και πολεμοχαρούς. Η ενδυμασία και το ένδυμα τοποθετούνται στο επίκεντρο του Μουσείου και η γνώση στο σημαντικό αυτό τμήμα υλικού πολιτισμού συζητείται, ερευνάται, τεκμηριώνεται, συνεχίζει να υπάρχει.
Δημοκρίτου 7, Αθήνα
Μουσείο Αφής
Είναι μόλις ένα από τα πέντε μουσεία του είδους σε όλον τον κόσμο. Στα εκθέματά του, ψηλαφίζεις και χαρτογραφείς μία ιστορία που ανακαλύπτεται μέσα από την αφή. Μία αφήγηση, ισότιμα προσβάσιμη σε τυφλούς ή μερικώς βλέποντες επισκέπτες όλων των ηλικιών. Στην “καρδιά” του, δεν υπάρχει κανένας αποκλεισμός. Μόνο εκθέματα, διαθέσιμα για άγγισμα και νοητό ταξίδι σε ένα ευρύ φάσμα πολιτιστικών εποχών: Κυκλαδική, Μινωική, Γεωμετρική, Αρχαϊκή, Αυστηρού Ρυθμού, Κλασική, Ελληνιστική και Ρωμαϊκής περίοδο συναντώνται εντός του Φάρου Τυφλών, στον οποίο στεγάζεται.
Δοϊράνης 198, Καλλιθέα Αττικής
Εγκληματολογικό Μουσείο
Στεγάζεται στην Ιατρική Σχολή Αθηνών με το περιεχόμενο του να το αναδεικνύει σε σημείο συνάντησης των απανταχού φανατικών της παρακολούθησης ενός εγκλήματος – δεν είναι λίγοι. Δεν είναι, όμως, και πολλοί εκείνοι που το επισκέπτονται. Το Μουσείο καταγράφει την ιστορία του εγκλήματος στον ελληνικό χώρο κατά τον 19ο και τον 20ο αιώνα, μέσω της συλλογής, ταξινόμησης και ανάδειξης πειστηρίων εγκλήματος, τα οποία χρησιμοποιήθηκαν κατά το παρελθόν. Οι Συλλογές του Μουσείου περιλαμβάνουν περισσότερα από χίλια πεντακόσια ιστορικά αντικείμενα τα οποία πιστοποιούν την άσκηση βίας. Κάθε αντικείμενο έχει τη δική του ιστορία να αφηγηθεί σε έναν ρου που όλα μπορούν και πρέπει να αλλάξουν.
Ιατρική Σχολή, Μ. Ασίας 75, 115 27 Γουδή (Κτήριο 7)
Μουσείο Παιχνιδιών
Ποιος είπε ότι το παιχνίδι είναι αγαπημένο σπορ μόνο των μικρών φίλων της παρέας; Σίγουρα, κάποιος που δεν γνωρίζει τις ευεργετικές ιδιότητες του παιχνιδιού και στην ενήλικη ζωή. Στεγασμένο σ’ έναν διατηρητέο, εκλεκτικιστικής αρχιτεκτονικής, πύργο του 1900, με δύο συμμετρικούς οκταγωνικούς πυργίσκους με επάλξεις, γνωστό ως οικία Κουλούρα, στο Παλαιό Φάληρο, το Μουσείο Παιχνιδιών, παράρτημα του Μουσείου Μπενάκη, διαθέτει μία εντυπωσιακή συλλογή από ξύλινες δημιουργίες, χρωματικές αναφορές, ιστορικά σημεία από την αρχαιότητα, το Βυζάντιο έως και τη σημερινή εποχή.
Λεωφ. Ποσειδώνος 14 &, Τρίτωνος 1, Παλαιό Φάληρο 175 61
Μουσείο Συναισθημάτων
Χωρούν τα συναισθήματα σε ένα Μουσείο; Αυτή είναι μία ερώτηση, της οποίας την απάντηση βρίσκεις μόνο αν την ανακαλύψεις. Πρόκειται για ένα μοναδικό, διαδραστικό Μουσείο, του οποίου η φιλοσοφία συνίσταται σε όσα νιώθουν παιδιά και έφηβοι, ηλικιακό κοινό στο οποίο απευθύνεται. Στο Μουσείο Συναισθημάτων κάθε έκθεμα είναι ένα μικρό έργο τέχνης, μια δραστηριότητα, ένα παραμύθι, διαθέσιμο στα χέρια μας, για να μας βοηθήσει να εξερευνήσουμε τον εσωτερικό κόσμο των συναισθημάτων, μέσα από το παιχνίδι. Κάπως έτσι, μετατρέπεται σε δημιουργικό hub ανάπτυξης και αγκαλιάς κάθε συναισθήματος.
Καρατζά 7 & Τσάμη Καρατάσου 56, 11741 Φιλοπάππου, Αθήνα