Μ ε ομορφιά απόκοσμη και ταυτόχρονα οικεία, τα σπήλαια στην Ελλάδα είναι πολλά και συνάμα εντυπωσιακά.
Η Ελλάδα είναι η χώρα, στην οποία η φυσική ομορφιά αποτυπώνεται σαν ένας πίνακας ζωγραφικής. Ένα έργο, στο οποίο βασικοί πρωταγωνιστές είναι το πράσινο του φυσικού περιβάλλοντος, το μπλε του ουρανού και της θάλασσας, το ελαφρά καφετί των σπηλαίων της. Σήμερα, εστιάζουμε στα τελευταία – σε εκείνα με την ιδιαίτερη μορφολογία και την ξεχωριστή σύσταση.
View this post on Instagram
Σπήλαιο του Αγίου Γάλακτος στην Χίο
Μπορεί οι δύο ναοί του – της Παναγίας Αγιογαλούσαινας και της Αγίας Άννας – να έχουν κάνει στην πραγματικότητα το σπήλαιο γνωστό, όμως οι ρίζες του εντοπίζονται στην νεολιθική εποχή. Πλούσιο σε σταλακτίτες, με σπάνια μορφολογία και κρυστάλλινα νερά σε αρκετά σημεία του, το εντυπωσιακό σπήλαιο στο νησί του Βορείου Αιγαίου οφείλει το όνομα του σε έναν θρύλο, σύμφωνα με τον οποίο το εν λόγω σπήλαιο έγινε το καταφύγιο της εξόριστης λεπρής κόρης του βασιλιά που ονειρεύτηκε την Παναγία και ακολουθώντας τις οδηγίες της πλύθηκε με το νερό από τους σταλακτίτες και θεραπεύτηκε.
View this post on Instagram
Λιμνοσπήλαιο Μελισσάνης στην Κεφαλλονιά
Από το Βόρειο Αίγιο στα Επτάνησα και από την Χίο στην Κεφαλλονιά. Το ξακουστό σπήλαιο του νησιού, το οποίο βρίσκεται στον Καραβόμυλο – πολύ κοντά στη Σάμη, ανακαλύφθηκε το 1951 από τον σπηλαιολόγο κύριο Πετρόπουλο και έκτοτε αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της επίσκεψής τουριστών στο νησί κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Μπορεί ένα μέρος της κορυφής να έχει πλέον καταρρεύσει, όμως, αυτό είναι που συνθέτει την ιδιαίτερη ομορφιά που αντικρίζεις από την πρώτη στιγμή που θα βρεθείς εντός.
View this post on Instagram
Σπήλαιο του Δράκου στην Καστοριά
Είχα την χαρά – και τύχη – να το επισκεφτώ πρόσφατα. Βρίσκεται στη βόρεια πλευρά της πόλης, πολύ κοντά στην Μονή της Παναγίας Μαυριώτισσας. Η ξενάγηση από τους ειδικούς διαρκεί περίπου 25 λεπτά και σε οδηγεί σε κάθε σημείο του ιδιαίτερου σπηλαίου, του οποίου ορισμένα σημεία απαιτούν την προσοχή σου μιας και τα περάσματα είναι στενά, αλλά για το μάτι και τις αισθήσεις απολαυστικά. Ακόμα, και το μονοπάτι της εξόδου “κρύβει” εκπλήξεις ιστορικού χαρακτήρα, ενώ αρκετοί σταλακτίτες σχηματίζουν την μορφή μυθικών ζώων.
View this post on Instagram
Σπήλαιο Πηγών Αγγίτη στη Δράμα
Αν βρεθείς στη Δράμα, τότε πρέπει να το επισκεφτείς. Πρόκειται για το μεγαλύτερο ποτάμιο σπήλαιο του κόσμου με μήκος 21 χιλιόμετρα και μία ιδιαιτερότητα που συγκροτεί την ομορφιά του. Η τελευταία έγκειται στο γεγονός ότι στο δάπεδο του κυλά ο ποταμός Αγγίτης με τον διάκοσμο του να είναι πλούσιος σε διαφορετικού μεγέθους και σχήματος σταλακτίτες. Το εν λόγω σπήλαιο – γνωστό και ως του Μορά – ανακαλύφθηκε τον Σεπτέμβριο του 1978 από Γάλλους σπηλαιολόγους.
View this post on Instagram
Σπήλαιο της Αλιστράτης στις Σέρρες
Είναι ένα από τα μεγαλύτερα σπήλαια της Ευρώπης – και από τα πιο εντυπωσιακά. Αν και το σπήλαιο γνωστοποιήθηκε με επίσημο έγγραφο το 1975 στη Σπηλαιολογική Εταιρεία Ελλάδος, οι κάτοικοι της περιοχής άκουγαν συχνά για την ύπαρξη του μέσα από διηγήσεις συμπολιτών τους. Εντυπωσιακοί και πολυποίκιλοι σταλακτίτες και σταλαγμίτες δημιουργούν το σκηνικό μίας σπηλιάς, η οποία μοιάζει με πίνακα ζωγραφικής – όσον αφορά την παλέτα της και διαθέτει σταθερή θερμοκρασία 20 βαθμών C όλον τον χρόνο.
View this post on Instagram
Σπήλαιο Περάματος στα Ιωάννινα
Σε απόσταση 4 μόλις χιλιομέτρων από την πόλη των Ιωαννίνων, το Σπήλαιο Περάματος διαθέτει πλούσια ιστορία – χρειάστηκαν κάτι παραπάνω από 1.500.000 έτη προκειμένου να δημιουγηθούν οι σχηματισμοί σταλαγμιτών και σταλακτιτών, χρονικό διάστημα πολύ μεγάλο. Στα ατού της φυσικής ομορφιάς του, συμπεριλαμβάνεται το γεγονός ότι είναι ακόμη ενεργό, δηλαδή εξακολουθεί να σχηματίζεται αυτή τη στιγμή δίχως να έχει πάρει την τελική του μορφή.
View this post on Instagram
Σπήλαιο των Πετραλώνων στη Χαλκιδική
Γνωστή για τις παραλίες και το φιλόξενο κλίμα της, η Χαλκιδική διαθέτει ένα ακόμη σπουδαίο γεωμορφολικό χαρακτηριστικό. Το Σπήλαιο των Πετραλώνων, το οποίο αποτελείται από σταλαγμίτες και σταλακτίτες έντονου κόκκινου χρώματος – χαρακτηριστικό που δικαιολογεί την δεύτερη ονομασία του Σπηλαίου, η οποία δεν είναι άλλη από το “Σπήλαιο των Κόκκινων Βράχων”. Το σπήλαιο ανακαλύφθηκε τυχαία το 1959.
View this post on Instagram
Σπήλαιο Διρού στη Λακωνία
Βρίσκεται στο τέλος της λίστας. Επειδή, το ξέρεις και – ίσως – το έχεις επισκεφτεί περισσότερες από μία φορές. Οι περιγραφές του βαρκάρη σε ταξιδεύουν πίσω στον χρόνο όσο εσύ βιώνεις την ιστορία, η οποία ξετυλίγεται αρμονικά και ρυθμικά γύρω σου. Η Βλυχάδα – όπως ονομάζεται αλλιώς – το δημοφιλές σπήλαιο εξερευνήθηκε συστηματικά από τους σπηλαιολόγους Ιωάννη και Άννα Πετροχείλου το 1949. Στην είσοδο του δεύτερου υπο-σπηλαίου της περιοχής, εκείνο με την ονομασία “Αλεπότρυπα”, συναντάς το Νεολιθικό Μουσείο Διρού, στο οποίο εκτείθενται αντιπροσωπευτικά ευρήματα του σπηλαίου, όπως κειμήλια και κεραμικά στοιχεία.