Ε ίσαι στο δάσος ή σε μία πράσινη έκταση με αρκετά ψηλά δέντρα. Περπατάς ανάμεσα τους. Τα διασχίζεις. Ξαφνικά, βλέπεις ανάμεσα τους έναν τεντωμένο ιμάντα από νάιλον.
Δεν έχει γίνει λάθος. Πώς θα σου φαινόταν να προσπαθήσεις να περπατήσεις πάνω του; Αν η ιδέα του δεν σε τρομάζει, τότε είσαι έτοιμος να δοκιμάσεις ένα extreme sport ιδανικό για όσους η ισορροπία είναι το ατού τους, το slacklining.
Τι είναι το Slacklining;
Αν δεν το έχεις ακούσει, τότε αυτή είναι η καλύτερη ευκαιρία για να γνωριστείτε μεταξύ σας. Με δύο λόγια, το slacklining είναι η προσπάθεια που καταβάλλεις και η αδρεναλίνη που ανεβάζεις προσπαθώντας να κρατήσεις την ισορροπία σου, να περπατήσεις – κι αν είσαι πιο έμπειρος – ακόμα και να πηδήξεις πάνω σε έναν τεντωμένο ιμάντα, ο οποίος δεν βρίσκεται και τόσο κοντά στο έδαφος.
Έκανε την εμφάνισή του περί τα μέσα της δεκαετίας του 70 στην Καλιφόρνια ως ένα σπορ που αφορούσε αποκλειστικά έμπειρους αναρριχητές. Σήμερα, το slacklining αφορά τους πάντες. Από τους αρχάριους που θέλουν να δοκιμάσουν τα όρια τους σε κάτι διαφορετικό έως τους αρκετά έμπειρους, όπως τον Nathan Paulin, ο οποίος έσπασε το ρεκόρ περπατώντας στο slackline σκοινί για ένα ολόκληρο χιλιόμετρο.
Υπάρχουν διαφορετικά είδη Slacklining;
Ανάλογα με το έδαφος πάνω από το οποίο καλείσαι να ισορροπήσεις, δημιουργούνται διαφορετικά είδη slacklining εξίσου απαιτητικά και απολαυστικά.
– Novice Slacklining ή αλλιώς η κλασική εκδοχή του συγκεκριμένου σπορ που θέλει τον ιμάντα να τοποθετείται ανάμεσα σε δύο δέντρα και από κάτω να βρίσκεται το πράσινο της φύσης.
– Rodeoline. Τα σκοινιά τοποθετούνται ένα με ενάμιση μέτρα ψηλότερα από το συνηθισμένο και διαγώνια, αλλά ο ενδιαφερόμενος δεν περπατά με τον ίδιο τρόπο. Ο διαγώνιος τρόπος τοποθέτησης επιτρέπει την ισορροπία με τα χέρια ανάμεσα στα δύο σκοινιά και ουσιαστικά το κατέβασμα του ύψους στο μόλις στο μισό μέτρο από το έδαφος.
– Longline. Όσο πιο μακρύς είναι ο ιμάντας, τόσο πιο δύσκολο το να τερματίσεις. Γιατί, χρειάζεται να κρατήσεις την ισορροπία σου για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και να αποβάλλεις το στρες που, όπως και να το κάνουμε, σε αποσυντονίζει. Για αυτό, και το Longline απευθύνεται σε έμπειρους που μπορούν να περπατήσουν ακόμα και 30 μέτρα.
– Speedline. Άλλη μία απαιτητική εκδοχή του. Μικρότερη απόσταση, μεγαλύτερη ταχύτητα. Τα πόδια σου αναπτύσσουν ταχύτητα, τρέχουν πιο γρήγορα και εσύ προσπαθείς παράλληλα να ισορροπήσεις για να διασχίσεις τα μέτρα του ιμάντα γρήγορα.
– Waterline. Σε αυτή την εκδοχή, κρατιέσαι, αλλά μεταξύ μας δεν έχεις να φοβηθείς και τίποτα αν γνωρίζεις κολύμπι. Μπορεί ο στόχος να είναι φυσικά να μην πέσεις, όμως, αν καταλήξεις στο νερό της θάλασσας, θα πρόκειται για μία συνηθισμένη βουτιά μιας και το ύψος είναι πολύ μικρό.
Τα βασικά οφέλη του Slacklining που πρέπει να γνωρίζεις
- Βελτιώνει την ισορροπία σου. Αυτονόητο και κατανοητό.
- Γυμνάζει τον κορμό σου. Αν δεν σου αρέσουν οι ασκήσεις κοιλιακών, τότε ετοιμάσου να τους σφίξεις για τα καλά κάνοντας Slacklining.
- Εξασκεί και τα πόδια σου. Τα γόνατα λυγίζουν, οι τετρακέφαλοι πιέζονται και τα πόδια σου δυναμώνουν.
- Αποτρέπει πόνους στη μέση. Η οσφυαλγία περνά δυναμώνοντας τους μύες της πλάτης σου για τα καλά.
- Προλαβαίνεις τους τραυματισμούς. Σύμφωνα με έρευνα, το slacklining δείχνει ότι βελτιώνει τη σταθερότητα στα γόνατα, κάτι που βοηθάει με τη σειρά του -προληπτικά- στην αποφυγή τραυματισμών.