T ις τελευταίες δεκαετίες το rafting έχει γίνει ένα από τα πιο αγαπημένα -και όχι άδικα- αθλήματα των φίλων του εναλλακτικού τουρισμού στη χώρα μας.
Για τους λιγότερους μυημένους, όταν λέμε ράφτινγκ εννοούμε την κατάβαση ποταμού με φουσκωτή βάρκα (το λεγόμενο raft από όπου προέρχεται το όνομα του αθλήματος) και κουπιά.
Πρόκειται για παρεϊστικη υδάτινη δραστηριότητα που μας φέρνει σε επαφή με τη φύση και την ευκαιρία να γνωρίσουμε και να θαυμάσουμε μέρη που δεν θα είχαμε την ευκαιρία να βρεθούμε με άλλο τρόπο, όπως μέσα σε βαθιά φαράγγια και βουνοπλαγιές που η φύση οργιάζει.
Η καλύτερη περίοδος για rafting είναι κατά τους φθινοπωρινούς και χειμερινούς μήνες, όταν όμως έχει καλό καιρό και αφού έχει βρέξει, ώστε τα ποτάμια να έχουν αρκετό νερό. Τα ποτάμια έχουν βαθμούς δυσκολίας (1-6), οι οποίοι καθορίζονται με βάση τον όγκο του νερού, την κλίση του εδάφους και τα εμπόδια που βρίσκονται στο ποτάμι.
Βασικό στοιχείο για μια επιτυχημένη διαδρομή είναι οι συμμετέχοντες να έχουν ομαδικό πνεύμα και θέληση για συνεργασία. Αν κάποιος δεν ακολουθήσει τις οδηγίες, υπάρχει πιθανότητα να ανατραπεί η βάρκα και να πέσουν όλοι μέσα στο νερό….
Ένας από τους πιο γνωστούς ποταμούς για rafting είναι ο Βοϊδομάτης στο Ζαγόρι με βαθμό δυσκολίας 1-2, κάτι που σημαίνει ότι είναι ιδανικός για αρχάριους.
Η διαδρομή διαρκεί μιάμιση ώρα από τη γέφυρα Αρίστης μέχρι τη Γέφυρα Κλειδωνιάς. Ο Λούσιος στην Αρκαδία συγκαταλέγεται στις πρώτες επιλογές των rafters στην Ελλάδα. Ο βαθμός δυσκολίας του φτάνει το 3 που σημαίνει ότι χρειάζεται μια μικρή εμπειρία στο rafting, καθώς ίσως υπάρξουν μικρά κύματα κατά τη ροή με αφρό, μικρές απότομες πτώσεις και απαιτεί σημαντικούς ελιγμούς, χωρίς όμως να είναι επικίνδυνος. Η διάρκεια της διαδρομής είναι 2 ώρες μέσα σε στενό φαράγγι με πλούσια βλάστηση και εντυπωσιακά γεφύρια και πηγές.
Ο Ταυρωπός στην Ευρυτανία προσφέρεται επίσης για αρχάριους. Η διαδρομή ξεκινάει από την Παλαιά Bίνιανη και ολοκληρώνεται στη γέφυρα του Mέγδοβα, ενώ οι οι περισσότεροι επιλέγουν να κατέβουν από τη βάρκα και να περπατήσουν μέχρι τον εντυπωσιακό καταρράκτη της Βίνιανης. Η διαδρομή διαρκεί 2 ώρες.
Ένα άλλο ποτάμι που επιλέγεται πολύ συχνά από τους λάτρεις των σπορ είναι ο Εύηνος στην Ορεινή Ναυπακτία. Η ομορφιά του άγριου τοπίου σε συνδυασμό με την ήπια δυσκολία του ποταμού, δημιουργούν μια μοναδική δίωρη εμπειρία σε όποιον τη δοκιμάσει. Η διαδρομή είναι 10 χιλιόμετρα και διαρκεί περίπου 2 ώρες.
Ο Άραχθος στα Τζουμέρκα έχει δυο διαδρομές και έτσι, είναι και για αρχάριους αλλά και για πιο προχωρημένους. Η διαδρομή για τους αρχάριους είναι 2 ώρες, ενώ για τους προχωρημένους φτάνει τις τέσσερις ώρες.
Ο εξοπλισμός δίνεται συνήθως από τις εταιρείες rafting και αποτελείται από κράνος, σωσίβιο, αντιανεμικό, ολόσωμη στολή και καλτσάκια από νεοπρέν και κουπί.
Το κουπί δεν θεωρείται μέσο ώθησης, καθώς τα ρεύματα του ποταμού ωθούν ούτως ή άλλως τη βάρκα. Βοηθάει στην καθοδήγηση της βάρκας στο σωστό σημείο, ώστε να αποφευχθούν εμπόδια και βράχοι, αλλά και για να «φρενάρει».
Mε πληροφορίες από το valueforlife.gr