Θ υμίζει κασέτα που επαναλαμβάνεται με τον ίδιο ρυθμό – με μεγαλύτερη (δυστυχώς) ένταση – κάθε χρόνο.
Κάθε φορά που η θερμοκρασία ανεβαίνει, τα πύρινα μέτωπα εμφανίζονται και – το χειρότερο – πολλαπλασιάζονται με ιλιγγιώδη ταχύτητα. Σαν τίποτα να μην μπορεί να τα σταματήσει. Και ίσως αυτή να είναι η πραγματικότητα, μιας και τα μέτρα προστασίας σταματούν στο θεωρητικό επίπεδο ξεχνώντας ότι η πρόληψη είναι η καλύτερη καταστολή…
Υπάρχουν προληπτικά μέτρα πυρασφάλειας;
- Η απάντηση στο ερώτημα αυτό είναι – ευτυχώς – καταφατική. Όπως μάς ενημερώνει το επίσημο γραφείο Τύπου της Πυροσβεστικής, τα μέτρα πυρασφάλειας αφορούν τόσο σε προσωπικό όσο και σε κρατικό επίπεδο. Ας ξεκινήσουμε – και ας θυμόμαστε κάθε φορά που ο υδράργυρος ανεβαίνει επικίνδυνα – τα κάτωθι:
- Η αντιπυρική περίοδος καθορίζεται από 01-05 έως και 31-10 έκαστου χρόνου και δύναται να ξεκινήσει νωρίτερα ή να παραταθεί ανάλογα με τη γεωγραφική περιοχή.
- Συνιστάται ο καθαρισμός ξηρών χόρτων, κλαδιών, σκουπιδιών, σε οικόπεδα, αγροτεμάχια, πρανή δρόμων και απομάκρυνση αυτών. Απαγορεύεται το κάψιμο των ανωτέρω είτε επί του εδάφους, είτε σε βαρέλι στην ύπαιθρο κατά την αντιπυρική περίοδο.
- Αποφεύγουμε θερμές εργασίες στην ύπαιθρο κατά την αντιπυρική περίοδο (ηλεκτροκόλληση, τροχός κοπής μετάλλων, οξυγονοκόλληση).
- Δεν ανάβουμε υπαίθριες ψησταριές κατά τους θερινούς μήνες εντός των δασών ή σε χώρους που υπάρχουν ξηρά χόρτα, δεν πετάμε αναμμένο τσιγάρο από το παράθυρο του οχήματός μας.
- Αποφεύγουμε σε κάθε περίπτωση να παρκάρουμε το όχημά μας σε μέρος που υπάρχουν ξηρά χόρτα. Ο καταλύτης των οχημάτων διατηρείται υπερθερμασμένος για αρκετό χρονικό διάστημα, με αποτέλεσμα να δημιουργείται σοβαρός κίνδυνος ενάρξεως πυρκαγιάς. Ταυτόχρονα, οι σπινθήρες που προκαλούνται από την εξάτμιση των οχημάτων μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά. Οι οδηγοί – ιδιοκτήτες μεγάλων πετρελαιοκίνητων οχημάτων (φορτηγά – νταλίκες) πρέπει να τα συντηρούν σωστά, διότι μπορεί το πετρέλαιο να βγει άκαυτο από την εξάτμιση με τη μορφή εξανθρακώματος και να προκαλέσει πυρκαγιά στο δεξί πρανές του δρόμου, θα ήταν ορθότερο οι εξατμίσεις αυτών να βγαίνουν από την αριστερή πλευρά του οχήματος. Σε όλες τις μπουλντόζες, εκσκαφείς κ.λ.π. πρέπει η εξάτμιση να προστατεύεται από δίκτυ για εξανθρακώματα.
- Σεβασμός στις απαγορευτικές πινακίδες πρόσβασης σε περιόδους υψηλού κινδύνου (δείκτης επικινδυνότητας – 4)
- Αν είμαστε κυνηγοί ή εκδρομείς δεν κάνουμε χρήση φωτιάς στην ύπαιθρο. Είναι προτιμότερο να πάρουμε μαζί μας έτοιμα τρόφιμα. Δεν πετάμε σκουπίδια – αναμμένα τσιγάρα. Αν είμαστε αγρότες – καλλιεργητές, δεν καίμε τα υπολείμματα καλλιεργειών (π.χ. Καλαμιές), ενώ οι βοσκοί δεν καίμε για βελτίωση βοσκοτόπων Αν είμαστε μελισσοκόμοι, δεν απορρίπτουμε στο έδαφος υπολείμματα καπνίσματος. Είτε το παίρνουμε μαζί μας, είτε εναποθέτουμε τα υπολείμματα εντός δοχείου (όχι πλαστικού) με νερό. Μπορούμε επίσης να εναποθέσουμε αυτά σε λάκκο με νερό. Αν πάλι είμαστε ξυλοκόποι προσοχή στην κοπή δέντρων – ξύλων εντός δάσους – δασικής έκτασης σε επικίνδυνες μέρες.
- Τέλος, διαμένουμε σε μονοκατοικία με υπαίθριους χώρους (χωράφι, οικόπεδο, αγροτεμάχιο) ιδιαίτερη προσοχή στις δεξαμενές καυσίμων (υγρών & αερίων) και στα προβλεπόμενα πυροσβεστικά μέτρα (καθαρισμός, σωστή συντήρηση).
Σε κάθε περίπτωση, εκτός από την προσωπική ευθύνη, χρειάζεται να ληφθούν μέτρα προστασίας σε κρατικό επίπεδο, τα οποία η πολιτεία οφείλει να ελέγχει ότι εφαρμόζονται. Είναι για το καλό όλων μας…