Ο ι αριθμοί είναι σκληροί. Όπως και ο απολογισμός σχετικά με την ατομική και συλλογή χρήση του πλαστικού στην καθημερινότητά μας. Ενός υλικού, του οποίου η σύσταση, όταν δεν καταλήγει στα σωστά σημεία, προκαλεί χρόνια ρύπανση του περιβάλλοντος. Εκεί που έχουμε εναποθέσει την τελευταία σπιθαμή οξυγόνου.
Το 2024, η παγκόσμια παραγωγή πλαστικών εκτιμάται ότι ανήλθε σε περίπου 220 εκατομμύρια τόνους, με τον μέσο όρο κατανάλωσης ανά κάτοικο να φτάνει τα 28 κιλά. Από αυτήν την ποσότητα, περίπου 70 εκατομμύρια τόνοι πλαστικών αποβλήτων αναμένεται να καταλήξουν στο περιβάλλον λόγω ανεπαρκούς διαχείρισης. Επιπλέον, η παγκόσμια παραγωγή πλαστικών παρουσίασε αύξηση 3,4% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, με χώρες όπως η Κίνα και οι ΗΠΑ να συμβάλλουν δραματικά στην άνοδο αυτών των αριθμών.
Η συνέχεια των αριθμών αποτυπώνεται στο ίδιο το περιβάλλον. Περίπου 11 εκατομμύρια τόνοι πλαστικού καταλήγουν στους ωκεανούς ετησίως, προκαλώντας ανεπανόρθωτη ζημιά στη θαλάσσια ζωή. Θαλάσσιοι οργανισμοί, όπως χελώνες, πουλιά και ψάρια, παγιδεύονται ή καταπίνουν πλαστικά, με αποτέλεσμα να πεθαίνουν από ασφυξία ή πείνα. Την ίδια στιγμή, τα πλαστικά απόβλητα διασπώνται σε μικροπλαστικά, τα οποία μολύνουν το έδαφος, τον αέρα και το νερό. Τα μικροπλαστικά εισέρχονται στην τροφική αλυσίδα και καταναλώνονται από όλους εμάς, με πιθανές επιπτώσεις στην υγεία.
Η καύση πλαστικών αποβλήτων απελευθερώνει τοξικές ουσίες, όπως διοξίνες, που επιβαρύνουν την ποιότητα του αέρα και συμβάλλουν στην κλιματική αλλαγή. Τα πλαστικά απόβλητα που θάβονται σε χωματερές απελευθερώνουν τοξικές χημικές ουσίες στο έδαφος, μολύνοντας τη γεωργία και τα υπόγεια ύδατα. Επιπρόσθετα, η ίδια η παραγωγή πλαστικού απαιτεί μεγάλες ποσότητες πετρελαίου και ενέργειας, απελευθερώνοντας τεράστιες ποσότητες αερίων του θερμοκηπίου.
Πώς μπορούμε να μειώσουμε την κατανάλωση πλαστικού;
Έχοντας στο μυαλό σου ότι η μεγάλη αλλαγή ξεκινάει πάντα από μικρά βήματα, προσπάθησε να κάνεις το πρώτο βήμα από τη δική σου καθημερινότητα.
Χρησιμοποίησε επαναχρησιμοποιούμενα προϊόντα, όπως τσάντα, μπουκάλι για το νερό και τα ροφήματά σου αντί για πλαστικά μίας χρήσης. Ταυτόχρονα, μπορείς να μειώσεις τις συσκευασίες, προτιμώντας προϊόντα χωρίς περιττές πλαστικές συσκευασίες, αγοράζοντας χύμα τρόφιμα σε δικά σου δοχεία. Την ίδια στιγμή, δοκίμασε να διαλέξεις φιλικά προς το περιβάλλον προϊόντα, όπως αντικείμενα από βιοδιασπώμενα ή φυσικά υλικά, όπως ξύλο, γυαλί ή μέταλλο. Φυσικά, αποφεύγουμε τα πλαστικά καλαμάκια, πιρούνια ή πιάτα και επενδύουμε στην ανακύκλωση. Μην χρησιμοποιείς πλαστικά καλαμάκια, πιρούνια ή πιάτα.
Από την πλευρά των επιχειρηματικών, δοκιμάστε να δημιουργήσετε προϊόντα που μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν ή να ανακυκλωθούν εύκολα, προωθώντας βιώσιμες πρακτικές και ειδικές παροχές σε πελάτες που φέρνουν δικές τους τσάντες ή δοχεία μαζί τους. Και να θυμάσαι: από τα μικρά, γεννιούνται τα μεγάλα!