Ετοιμα για εξερεύνηση είναι πλέον τα «μονοπάτια των μαστόρων της πέτρας» στην ευρύτερη περιοχή του χωριού Θυμιανά στη Χίο.
Γνωστή η περιοχή για την κόκκινη «θυμιανούσικη» πέτρα, με τα οποία είναι κτισμένα τα αρχοντικά του Κάμπου της Χίου με τους ψηλούς μαντρότοιχους, έχει να παρουσιάσει τρεις ξεχωριστές διαδρομές στα βήματα των πελεκητάδων και κτιστάδων της πέτρας.
«Σε αυτές τις διαδρομές ο περιπατητής θα έχει την δυνατότητα να δει τον τρόπο εξόρυξης της θυμιανούσικης πέτρας, τον τρόπο κτίσιματος (πατικιά – δρομικιά), τα ιστορικά μνημεία, το ξεροτρόχαλο κτίσιμο, την ιστορία του χωριού μας, σε ένα μοναδικό φυσικό τοπίο», σημειώνει ο δημοτικός σύμβουλος Κυριάκος Φρεζούλης και πρώην Πρόεδρος του Πολιτιστικού συλλόγου Θυμιανών (ΜΕΟΘ).
Πρόκειται για τρεις κυκλικές διαδρομές με αφετηρία τους παραθαλάσσιους οικισμούς της Δημοτικής Ενότητας Αγίου Μηνά, Μέγα Λιμιώνα (Α διαδρομή), Καρφά (Β διαδρομή) και Αγία Ερμιόνη (Γ διαδρομή).
Χωρίς μεγάλες υψομετρικές διαδρομές, με περίπου 5.500 μέτρα η καθεμιά και με χρόνο ολοκλήρωσης της κάθε διαδρομής περίπου 2 ώρες και 30 λεπτά.
Η προσωρινή παραλαβή του έργου «Τα μονοπάτια των μαστόρων της πέτρας και ανάπλαση Δημοτικού χώρου ΚΟΚΟΥΓΙΑΥΛΙΑ», που πραγματοποιήθηκε στο πρόσφατο Δημοτικό Συμβούλιο Δήμου Χίου, έκανε τον Κυριάκο φρεζούλη να σημειώσει επίσης στην προσωπική του σελίδα σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης:
«Είμαι πολύ χαρούμενος που μια ιδέα πραγματοποιήθηκε. Μετά από πολλές προσπάθειες και μια άστοχη επέμβαση (έγινε στο μονοπάτι του Αϊ Γιάννη Φακά) που έχει αποκατασταθεί σήμερα, ολοκληρώθηκε σύμφωνα με την μελέτη το έργο. Έκανα τρεις παρατηρήσεις οι οποίες θα τακτοποιηθούν. Επίσης πρότεινα στα ξύλινα πλαίσια να τοποθετηθούν χάρτες της περιοχής και πληροφορίες με την ιστορία της πέτρας και του κάθε ιστορικού μνημείου. Με σύγχρονο τρόπο που όταν θα σκανάρετε, θα ενημερώνετε ο επισκέπτης οπτικό- ακουστικά και σε διαφορετικές γλώσσες.
«Πιστεύω ότι θα αναδείξουμε την πολιτιστική, ιστορική Θυμιανούσικη κληρονομιά, θα προστατέψουμε τη φυσική ομορφιά και θα μεταλαμπαδεύσουμε στους νεώτερους τον σεβασμό του θησαυρού μας», σημειώνει ο κ. Φρεζούλης.
Έχοντας ζήσει από κοντά το έργο, με την αγωνία να ολοκληρωθεί, ο Κυριάκος Φρεζούλης (να σημειωθεί ότι είναι δημοτικός σύμβουλος της δεύτερης σε δύναμη δημοτικής παράταξης «Συμμαχία Αξιών»), επισημαίνει την πολύτιμη προσφορά: του πεζοπόρου- Πρόεδρου του Συλλόγου Φίλων Μονοπατιών Χίου- Γιώργου Χαλάτση αλλά και την αξιοσημείωτη συμβολή του Δημήτρη Τσούχλη, με την ιδιότητα του ειδικού συμβούλου του Δήμου Χίου σε θέματα περιβάλλοντος, στο σχεδιασμό και στην οργάνωση της επιλογής του δικτύου μονοπατιών και του έργου.
Το έργο ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2017 με την υποστήριξη του τότε Δημάρχου Μανώλη Βουρνού και ολοκληρώθηκε τώρα επί δημαρχίας Σταμάτη Κάρμαντζη, δείχνοντας έτσι με τον καλύτερο τρόπο και τη συνέχεια που πρέπει να έχουν και οι δημοτικές αρχές ώστε να ολοκληρώνονται τα έργα.