H φετινή Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος σηματοδοτεί την έναρξη μιας δεκαετίας δράσης του ΟΗΕ για την αποκατάσταση των οικοσυστημάτων. Μια παγκόσμια πρωτοβουλία για την αποκατάσταση και αναβίωση ποικίλων οικοσυστημάτων, από τις κορυφές των βουνών μέχρι τα βάθη της θάλασσας.
Πλέον ο χρόνος είναι πολύτιμος για τη διάσωση των οικοσυστημάτων. Τώρα είναι η ώρα για «Επανασχεδιασμό, Αναδημιουργία, Αποκατάσταση» των λαθών του παρελθόντος.
Όπως αναφέρει η έκθεση State of Finance for Nature που κυκλοφόρησε από το UNEP (Πρόγραμμα Περιβάλλοντος των Ηνωμένων Εθνών), «απαιτείται συνολική επένδυση στη φύση 8,1 τρισεκατομμυρίων δολαρίων από σήμερα έως το 2050 – ενώ οι ετήσιες επενδύσεις θα πρέπει να φτάσουν τα 536 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως έως το 2050 – προκειμένου να αντιμετωπιστούν επιτυχώς οι αλληλένδετες κρίσεις του κλίματος, της βιοποικιλότητας και της υποβάθμισης της γης».
Είναι γεγονός ότι η απώλεια βιοποικιλότητας κοστίζει ήδη στην παγκόσμια οικονομία το 10% της παραγωγής της κάθε χρόνο και αν δεν χρηματοδοτούμε επαρκώς φυσικές λύσεις, θα επηρεάσουμε την ικανότητα των χωρών να σημειώσουν πρόοδο σε άλλους ζωτικούς τομείς όπως η εκπαίδευση, η υγεία και η απασχόληση. “Εάν δεν σώσουμε τη φύση τώρα, δεν θα είμαστε σε θέση να επιτύχουμε βιώσιμη ανάπτυξη”, δήλωσε ο Inger Andersen, ο εκτελεστικός διευθυντής του UNEP.
Η αποκατάσταση είναι θέμα επιβίωσης
Συχνά μιλάμε για οικοσυστήματα και αποκατάσταση, αλλά γνωρίζουμε πραγματικά τι συνεπάγεται και τι μπορεί να κάνει για αυτό τοπικά;
Η αποκατάσταση του οικοσυστήματος συνεπάγεται τη «βοήθεια στην ανάκτηση οικοσυστημάτων που έχουν υποβαθμιστεί ή καταστραφεί». Οι βιολογικοί πόροι και η ποικιλία τους, τα αγαθά που εξασφαλίζουν και οι υπηρεσίες των φυσικών οικοσυστημάτων συνιστούν παράγοντες πρωταρχικής σημασίας για την επιβίωσή μας και την ανάπτυξη των πολιτισμών μας.
Η νέα εποχή μετά την πανδημία
Δυστυχώς, με την πανδημία του κορονοϊού να συνεχίζεται για πάνω από ένα χρόνο, όλα έχουν μείνει πίσω και η παραγωγή πλαστικών απορριμμάτων έχει αυξηθεί δραματικά. Τώρα είναι η στιγμή για να κάνουμε ολοι περισσότερα για την προστασία του πλανήτη.
Η ανακύκλωση, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, το οικολογικό μας αποτύπωμα, η βιωσιμότητα είναι θέματα ιδιαίτερα κρίσιμα, την ώρα που η τάση της «οικολογικής αφύπνισης» διαδίδεται όλο και περισσότερο με τους πολίτες να συνειδητοποιούν την περιβαλλοντική κρίση στον πλανήτη μας, και την ανάγκη να αναλάβουμε όλοι δράση.
Ο αέρας που αναπνέουμε, τα τρόφιμα που καταναλώνουμε, το νερό που πίνουμε και το κλίμα που κάνει τον πλανήτη μας βιώσιμο, όλα προϋποθέτουν υγιή οικοσυστήματα. Είναι η ώρα να κάνουμε πράσινες τις γειτονιές και τις πόλεις μας, να καθαρίσουμε τις θάλασσες, τα ποτάμια, τις λίμνες. Με γνώμονα την ευεξία μας και τη βιώσιμη ανάπτυξη να αλλάξουμε τις διατροφικές μας συνήθειες και να έρθουμε σε αρμονία με τη φύση.
Ένα θετικό σημάδι είναι ότι όλο και περισσότερο και οι πολίτες συνειδητοποιούν την περιβαλλοντική κρίση στον πλανήτη μας, ενώ την ίδια ώρα, όλο και περισσότερες επιχειρήσεις ευαισθητοποιούνται με πρακτικές Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης, με κύριο μέλημά τους την ελαχιστοποίηση των αρνητικών επιπτώσεων της δραστηριότητας των επιμέρους τομέων στο φυσικό περιβάλλον.
Όλοι μαζί μπορούμε και πρέπει να κάνουμε τη διαφορά για το περιβάλλον!