Θ α είναι οι φετινοί Ολυμπιακοί αγώνες, των οποίων η δάδα θα αρχίσει να ανάβει μέσα στις επόμενες ημέρες στο Παρίσι οι πιο καινοτόμοι στην ιστορία του εμβληματικού θεσμού;
Όλα δείχνουν πως ναι. Με την Ολυμπιακή επιτροπή της Γαλλίας να πέρασε μία φάση εξωστρέφειας και έντονης περισυλλογής δεδομένων πριν οδηγηθεί στη λήψη αποφάσεων, μία σειρά από τεχνολογικές προτάσεις και μέτρα στήριξης του περιβάλλοντος θα ακολουθηθούν με γνώμονα το κοινό καλό.
Άλλωστε, η αξία του αθλητισμού πηγάζει από ιδεώδη και στεγάζεται σε αξίες. Σε ρεαλιστικό επίπεδο, η έλευση χιλιάδων αθλητών από κάθε σημείο του πλανήτη, η διεξαγωγή αγώνων σε στάδια και γήπεδα σε συνδυασμό με τις τεράστιες – σε έκταση και διάρκεια – καμπάνιες μπορούν να αυξήσουν την κατανάλωση ρεύματος και άλλων πολύτιμων – για τα δεδομένα της εποχής – πόρων κατακόρυφα. Το Παρίσι, όμως, φαίνεται να έχει βρει τη λύση.
Για να το επιτύχει αυτό, εφαρμόστηκε μια ολοκληρωμένη στρατηγική υπεύθυνων αγορών, η οποία περιλαμβάνει πέντε δεσμεύσεις σχετικά με την περιβαλλοντική και κοινωνική καινοτομία στις συμβάσεις. Αυτές δεν είναι άλλες από: κυκλική οικονομία, συνεργασία με κοινωνικές επιχειρήσεις, ένταξη μακροχρόνια ανέργων και ατόμων με αναπηρίες και δημιουργία τοπικής αξίας με την ενθάρρυνση μικρών και μεγάλων επιχειρήσεων να ενώσουν τις δυνάμεις τους σε κοινοπραξίες.
Σύμφωνα με πληροφορίες που κοινοποιεί η Ευρωπαϊκή επιτροπή, η οργανωτική επιτροπή του Παρισιού 2024 έχει αναθέσει αγαθά και υπηρεσίες αξίας περίπου 2,5 δισεκατομμυρίων ευρώ ή 5 δισεκατομμύρια ευρώ, συμπεριλαμβανομένων των συμβάσεων που ανέθεσαν η Εταιρεία Παράδοσης Ολυμπιακών Έργων SOLIDEO, οι δημόσιες αναθέτουσες αρχές και οι ιδιώτες πελάτες για την προετοιμασία των Αγώνων. Οι εν λόγω αγορές κάλυψαν μια σειρά αγαθών και υπηρεσιών, μεταξύ άλλων, την κατασκευή και ανακαίνιση αθλητικών εγκαταστάσεων και σταδίων, το Ολυμπιακό Χωριό, υπηρεσίες πληροφορικής, εξοπλισμό και υπηρεσίες ραδιοτηλεοπτικών μεταδόσεων, την αναβάθμιση του συστήματος μεταφορών, υπηρεσίες τροφοδοσίας και επίσημα εμπορεύματα.
Οι Αγώνες του Παρισιού στοχεύουν να είναι το πρώτο διεθνές αθλητικό γεγονός που θα επιτύχει ουδετερότητα ως προς τον άνθρακα και θα μειώσει το αποτύπωμα του κατά 55% σε σύγκριση με τους Αγώνες του Λονδίνου το 2012, ευθυγραμμιζόμενοι με τις αρχές της Συμφωνίας του Παρισιού για το Κλίμα. Υπενθυμίζεται Παρίσι 2024 έλαβε την πιστοποίηση ISO 20121 για τα συστήματα βιώσιμης διαχείρισης εκδηλώσεων το 2022, και επίσης χαρακτηρίστηκε με «υποδειγματικό» επίπεδο συμμόρφωσης με το πρότυπο ISO 20400 για τις υπεύθυνες προμήθειες.
Η SOLIDEO δεσμεύτηκε να παρέχει το 10% των συμβατικών ωρών εργασίας σε άτομα που αναζητούν εργασία και επιθυμούν να επανενταχθούν στην αγορά εργασίας, καθώς το 25% των συμβάσεων σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις και οργανισμούς κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας. Καθώς πλησιάζουν οι Αγώνες, οι δεσμεύσεις της SOLIDEO έχουν ξεπεραστεί, με πάνω από 2,9 εκατομμύρια ώρες εργασίας να έχουν ολοκληρωθεί από άτομα που αναζητούν δουλειά και εισόδημα και επιθυμούν να επανενταχθούν στην αγορά εργασίας και με το 37% των δεσμευμένων ποσών να έχουν χρεωθεί σε ΜΜΕ και επιχειρήσεις Αλληλεγγύης.
Ενώ υπάρχουν ενδείξεις ότι οι προετοιμασίες για τους αγώνες έχουν επιτύχει αρκετούς στόχους, μόνο μετά τη διοργάνωση θα είναι δυνατόν να αξιολογηθεί η περιβαλλοντική παρακαταθήκη του Παρισιού 2024. Πάντως, τα πρώτα δείγματα είναι κάτι παραπάνω από αισιόδοξα.