Μ ία νέα εποχή φαίνεται να διαδέχεται τα χρόνια της ασυνείδητης σπατάλης. Πράγματι, πριν από μερικά χρόνια, αρκετά λιγότεροι σε σύγκριση με το παρόν, άνθρωποι είχαν μέτρο στη ρύπανση που προκαλούσαν στο περιβάλλον. Παρά τα μηνύματα που Μη Κερδοσκοπικοί Οργανισμοί (Μ.Κ.Ο.) και έρευνες έστελναν, η αλλαγή στη συμπεριφορά της πλειοψηφίας γινόταν με ρυθμό αργό.

Τα τελευταία λίγα χρόνια, σαν κάτι να αλλάζει σε μία κλίμακα αρκετά μεγαλύτερη σε σύγκριση με το πρόσφατο παρελθόν. Η προστασία του περιβάλλοντος δεν είναι απλά επιθυμία, αλλά πλέον πράξη. Ένα σύνολο ενεργειών, σε ατομικό και συλλογικό επίπεδο, που οδηγεί στην εξασφάλιση του σπιτιού όλων μας, του πλανήτη. Με το ενδιαφέρον περί βιώσιμης ανάπτυξης να μετατοπίζεται αναπόφευκτα και στο ταξιδιωτικό τμήμα, ο αριθμός των ενσυνείδητων, όπως περιγράφονται, ταξιδιωτών αυξάνεται επιλέγοντας ως προορισμό τους πόλεις με sustainable χαρακτήρα.

Από τη λίστα αυτή δεν απουσιάζει η Στοκχόλμη, η πιο eco-friendly πόλη παγκοσμίως. Η πρωτεύουσα της Σουηδίας έχει θέσει τη βιωσιμότητα στο επίκεντρο της ανάπτυξής της με έργα όπως το The Stockholm Biochar Project που υλοποιήθηκε το 2017 για τη διαχείριση της αυξανόμενης ποσότητας αποβλήτων που παράγονται στον αστικό ιστό. Στην πραγματικότητα, οι επιχειρηματίες ταξιδιώτες ενδιαφέρονται όλο και περισσότερο για τη σουηδική πρωτεύουσα, επειδή δίνεται όλο και μεγαλύτερη έμφαση στη βιωσιμότητα στον εταιρικό τομέα.

στοκχόλμη πρωτεύουσα

Η Στοκχόλμη ασχολείται ενεργά με τη βιώσιμη διαβίωση, έχοντας αναπτύξει ένα αποτελεσματικό και φιλικό προς το περιβάλλον σύστημα δημόσιων μεταφορών. Οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα και η κυκλοφοριακή συμφόρηση μειώνονται από το καλό δίκτυο δημόσιων συγκοινωνιών με λεωφορεία, τραμ και το μετρό της Στοκχόλμης, τα οποία κυκλοφορούν συχνά σε όλη την πόλη, επειδή οι άνθρωποι βασίζονται λιγότερο στις ιδιωτικές μεταφορές. Πολλά από τα ταξί της πόλης είναι ηλεκτρικά ή υβριδικά. Τα ηλεκτρικά πατίνια, η ενοικίαση ποδηλάτου, το μετρό της Στοκχόλμης, το οποίο τροφοδοτείται 100% με καθαρή ενέργεια, και το ηλεκτρικό επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο M/S Movitz αποτελούν μορφές οικολογικών, και κυρίως δημοφιλών, μετακινήσεων. Επιπλέον, η πόλη έχει δημιουργήσει ένα σύστημα ποδηλάτων που χρησιμοποιείται από πολλούς πολίτες, συνθέτοντας μία νέα οδηγική κουλτούρα.

Η Στοκχόλμη προσπαθεί επίσης να αξιοποιήσει περαιτέρω τις υπάρχουσες βιώσιμες υποδομές και τον φιλικό προς το περιβάλλον σχεδιασμό της. Τα τελευταία χρόνια η πόλη έχει εστιάσει την προσοχή της στα ενεργειακά αποδοτικά κτίρια, στη μικτή χρήση γης, στα σημεία που είναι φιλικά προς τους πεζούς και στη δημιουργία χώρων πρασίνου. Πολλά κτίρια στην πόλη έχουν σχεδιαστεί για να μεγιστοποιούν το φυσικό φως και τον εξαερισμό, γεγονός που μειώνει την ανάγκη για τεχνητό φωτισμό και μηχανικά συστήματα εξαερισμού.

Παράλληλα, η σουηδική πρωτεύουσα έχει επενδύσει σημαντικά σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, όπως η αιολική, η βιοενέργεια, η ηλιακή και η υδροηλεκτρική ενέργεια. Η βιωσιμότητα στη Στοκχόλμη οφείλεται εν μέρει στον σκανδιναβικό καιρό, τους ανέμους και τις γύρω υδάτινες μάζες, οι οποίες αξιοποιούνται για την παραγωγή μεγάλων ποσοτήτων ηλεκτρικής ενέργειας. Επιπλέον, οι πράσινες επιλογές μετακίνησης, τα έξυπνα κτίρια και το φιλικό προς το περιβάλλον σύστημα δημόσιων μεταφορών υποστηρίζουν τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και ελαχιστοποιούν την εξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα. Η Στοκχόλμη δίνει επίσης προτεραιότητα στη χρήση βιώσιμων υλικών τοπικής προέλευσης, γεγονός που μειώνει τις εκπομπές που σχετίζονται με τις μεταφορές.

στοκχόλμη πρωτεύουσα

Οι παρατηρητικοί θα έχουν ήδη διακρίνει ορισμένους σταθμούς, πηγές ενέργειας. Πρόκειται για τα πάρκα Lucious, τα οποία βρίσκονται διάσπαρτα σε όλη τη Στοκχόλμη και συμβάλλουν στη βελτίωση της ποιότητας του αέρα φιλτράροντας τους ρύπους και βοηθώντας με τη σειρά τους τη Στοκχόλμη να διατηρήσει τις χαμηλές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα. Τα πράσινα πεζούλια συναντώνται συχνά σε πολλά σπίτια στην πόλη, τα οποία παρέχουν μόνωση και μειώνουν την απορροή των υδάτων. Η πόλη διαθέτει επίσης ένα καλά οργανωμένο σύστημα διαχείρισης αποβλήτων με γνώμονα την ευρεία ανακύκλωση και την κομποστοποίηση. Το σύστημα μετατροπής αποβλήτων σε ενέργεια παρέχει εγκαταστάσεις που μειώνουν τα απόβλητα υγειονομικής ταφής, ενώ παράλληλα παράγουν ηλεκτρική ενέργεια και θερμότητα.

Η πράσινη διαβίωση έχει γίνει τρόπος ζωής στη Στοκχόλμη, καθώς μια ποικιλία καινοτόμων πολιτικών και συστημάτων όπως αυτό προωθούν τη βιωσιμότητα σε διάφορες πτυχές της αστικής ζωής, καθιστώντας την πόλη της Σκανδιναβίας ένα πρότυπο σύγχρονου τρόπου ζωής.

Νίκος Κοντομήτρος

Νίκος Κοντομήτρος

Κοσμικά, πολιτιστικά, γεύση, ταξίδι. Sites, Social Media, Events. Θα με βρεις κάπου ανάμεσα. Και, φυσικά, στο Terra! Γιατί, αν υπάρχει ένας συνδετικός κρίκος ανάμεσα στα παραπάνω είναι οι εμπειρίες που μένουν στο τέλος. Επιβιβάσου στον κόσμο (μας).

Leave a Reply