Η ζωή του Sano Babu μόνο συνηθισμένη δεν είναι. Σύμφωνα με τα λόγια του Λιβανο-αμερικανού συγγραφέα Khalil Gibran, οι εμπειρίες του τον έχουν οδηγήσει «ανάμεσα στις κρυφές διαδρομές των κυμάτων στους ωκεανούς και στις κορυφές των πιο ψηλών βουνών».
Δύο Νεπαλέζοι στέκονται στην κορυφή της ανεμοδαρμένης κορυφής του Έβερεστ. Αμέσως πήδηξαν… Κρατήθηκαν ψηλά στον «λεπτό» αέρα και τα παγωμένα ρεύματα πάγωσαν τον «θόλο» του paraglide στα 9.000 μέτρα. Επέστρεψαν στην κορυφή, απολαμβάνοντας μία θέα που σου έκοβε την ανάσα και που μόνο οι πιλότοι μέσα στα αεροπλάνα είναι σε θέση να απολαμβάνουν.
Φτάνοντας στο έδαφος 5.000 μέτρα πιο κάτω, το δίδυμο μεταφέρθηκε σε μία… οδύσσεια. Προσπερνώντας τις δυνάμεις ασφαλείας της περιοχής, μπήκαν σε ένα άγριο ποτάμι στα Ιμαλάϊα, διασχίζοντας βάλτους της ζούγκλας σε ένα καγιάκ και που παραλίγο να πνιγούν όταν έφτασαν σε πλημμύρες που «χτύπησαν» την Ινδία.
Το «μυαλό» πίσω απ’ αυτή την απίστευτη περιπέτεια ήταν ο Sano Babu.
Ο Babu και ο συνοδοιπόρος του Lhakpa βαζίζονταν γι’ αυτό το ταξίδι αποκλειστικά τόσο στο μυαλό, όσο και στο ένστικτό τους. Ανταμείφθηκαν πλουσιοπάροχα από τον National Geographic, καθώς επιλέχθηκαν Adventurers of the year 2012. Από εκείνη τη στιγμή τα οικονομικά του Babu βελτιώθηκαν σημαντικά, καθώς ο ίδιος περιτρυγιρισμένος από πουλιά και σμαραγδένιους ορυζώνες εξηγεί ότι χτίζει ένα αγροτικό θέρετρο, στο οποίο πραγματοποιούνται μαθήματα… περιπέτειας.
Πώς «γεννήθηκε» το Summit to Sea
Ονομάστηκε «Χρυσό Ποτάμι» για τη λαμπερή απόχρωσή του, καθώς το φως αντανακλά πάνω του. Αυτό είναι ο Sun Koshi, που ξεδιπλώνεται σαν ένα χρυσό χαλί από τις κορυφές. Σε αυτή την περιοχή Βabu και Lhakpa ξεκίνησαν τον άθλο τους από το βουνό στη θάλασσα.
Η παιδική ηλικία του Babu ήταν ανορθόδοξη, ο οποίος μέχρι σήμερα δεν στάματησε να προπονείται σκληρά, με αποτέλεσμα να έχει έως τώρα 32 καταβάσεις ποταμών των Ιμαλαΐων.
Το αλεξίπτωτο πλαγιάς ήταν πολύ ακριβό σπορ για τον ίδιο. Όταν του προτάθηκε μία δουλειά από την Blue Sky, εταιρία που ασχολείται με το paragliding, ήταν η αρχή για να ζήσει αυτή τη μεγάλη περιπέτεια. Η εμπειρία του από τα ποτάμια τον βοήθησαν πολύ, ο αέρας και το νερό έχουν πολλά κοινά και όπως λέει ο ίδιος «οι ροές τους είναι συχνά καθρέφτες μεταξύ τους».
Ήθελε να μάθει στον κόσμο τα φυσικά αξιοθέατα του Νεπάλ και συχνά φανταζόταν ένα ταξίδι με πολλές περιπέτειες μέσω του νερού (ράφτινγκ και καγιάκ), της γης (αναρρίχηση) και του αέρα (αλεξίπτωτο πλαγιάς). Έτσι γεννήθηκε το Summit to Sea.
Το 2010, ο Babu άφησε την παδική του ηλικία στην άκρη, ξεκινώντας ένα διαδοχικό ταξίδι αλεξίπτωτο πλαγιάς στο Νεπάλ! Κατά τη διάρκεια ενός μήνα ταξιδιού, οι σκέψεις του επέστρεψαν ξανά και ξανά το Summit to Sea. Έπρεπε να βρει έναν ικανό συνεργάτη για να επιχειρήσουν μαζί την ανάβαση. Κι αυτός ήταν ο Lhakpa Tshering, ο οποίος είχε τα ίδια όνειρα με τον Babu.
Τον Απρίλιο του 2011, το δίδυμο δανείστηκε εργαλεία, κατάστρωσε ένα βασικό σχέδιο μαζί και ξεκίνησε την άνοδο του Έβερεστ. Στις 21 Μαΐου ξεκίνησε με ένα ανεμόπτερο από την κορυφή του Έβερεστ και έβαλε ως στός να πετύχει ένα νέο παγκόσμιο ρεκόρ 8.865 μέτρων. Στα ορμητικά νερά του ποταμού Kosi, το καγιάκ του Babu αναποδογύρισε, ενώ ο Lakpa βρέθηκε να επιπλέει πολλά μέτρα πιο κάτω. Μόλις έφτασαν στο Γάγγη, κατάλαβαν ότι διέσχιζαν μία άγνωστη γι’ αυτούς χώρα. Ληστεύτηκαν και έπρεπε να ζήσουν τρώγοντας από τα δέντρα ό,τι έβρισκαν. Μετά από 850 χιλιόμετρα, o Lhakpa και ο Μπάμπου έφτασαν στον Κόλπο της Βεγγάλης. Στις 27 Ιουνίου, έγιναν οι πρώτοι που ολοκλήρωσαν την κατάβαση από τη σύνοδο κορυφής του Έβερεστ στον Ινδικό Ωκεανό.
Ένας άθλος που λίγοι κστάφεραν να πετύχουν. Κι αυτό επετεύχθη γιατί η ψυχή τους το ζήταγε και το μυαλό τους «δίψαγε» για περιπέτεια.