Στο Meløy της Νορβηγίας Βόρεια του Αρκτικού Κύκλου, κοντά στον παγετώνα Svartisen ανοίγει το SVART HOTEL, το πρώτο ενεργειακά αυτόνομο ξενοδοχείο στον κόσμο.

 

 Γράφει η Κάτια Μηλιαράκη

Αναρρίχηση στις παγωμένες βουνοπλαγιές ενός εμβληματικού παγετώνα, καγιάκ ανάμεσα στους πάγους, γιόγκα κάτω από τον ήλιο του αρκτικού μεσονυκτίου.

Ελάχιστες από τις εξωπραγματικές εμπειρίες που μπορεί να ζήσει όποιος κλείσει εισιτήριο για το Below the zero Meløy. Aρκεί να περιμένει μέχρι την άνοιξη του 2023.

Svart

Γατζωμένο, στο βαθύ μπλε σχεδόν μαύρο παγετώνα Svartisen, στη Βόρεια Νορβηγία – 1.300 περίπου χλμ. από το Όσλο – ένα καινοτόμο project λιώνει τους πάγους του αναμενόμενου.

Το φουτουριστικό SVART, το πρώτο ξενοδοχείο στον Αρκτικό κύκλο αναπτύσσεται μεταξύ γης, νερού και ουρανού, με αποκλειστικό όραμα να αποτελέσει μια βιώσιμη λειτουργική και ολιστική προσέγγιση της έννοιας του ταξιδιού και της φιλοξενίας του εγγύς μέλλοντος.

Svart

Η αφαιρετική κυκλική κατασκευή, απόλυτα ενσωματωμένη στο φυσικό σκηνικό- είναι εμπνευσμένη από τις Fiskehjell και τα Rorbue, τις καλύβες των ντόπιων ψαράδων.

Ο σχεδιασμός και η διάταξη των υπερπολυτελών χώρων του θα προσφέρει συγκλονιστική πανοραμική θέα στους παγετώνες και την παρθένα φύση, φέρνοντας τους επισκέπτες του σε απόσταση αναπνοής από το περίφημο Βόρειο Σέλας, το οποίο παραδοσιακά αποτελεί το μεγάλο τουριστικό brand της περιοχής.

Το πρωτοποριακό ξενοδοχείο -υπολογίζεται να εγκαινιαστεί το 2023 – θα διαθέτει 99 δωμάτια, τέσσερα εστιατόρια και ένα μεγάλο spa, την δική του παραγωγή λαχανικών και φρούτων ενώ ο επισκέπτης θα μπορεί να κάνει πολλές δραστηριότητες στη φύση από αναρρίχηση σε παγωμένες βουνοπλαγιές και καγιάκ μέχρι midnight γιόγκα κάτω από τον ήλιο του αρκτικού μεσονυκτίου.

Svart

Το φιλόδοξο έργο -σχεδιασμένο σύμφωνα με τα υψηλότερα πρότυπα ενεργειακής απόδοσης στο βόρειο ημισφαίριο- υπογράφει το αρχιτεκτονικό γραφείο Snøhetta, με στόχο το SVART (Μαύρο στα Νορβηγικά) να κάνει την πράσινη επανάσταση αφήνοντας- εκτός από τις καλύτερες εντυπώσεις και το μικρότερο δυνατό ενεργειακό «αποτύπωμα».

Σύμφωνα με τον διευθυντή του αρχιτεκτονικού γραφείου, Kjetil Trædal Thorsen, «ένα κτίριο κτισμένο σε ένα τόσο εντυπωσιακό περιβάλλον, οφείλει να υπακούει σε ξεκάθαρους περιορισμούς για τη διατήρηση της φυσικής ομορφιάς, αλλά και της χλωρίδας και της πανίδας».

‘Ετσι το ξενοδοχείο Svart αποτελείται αποκλειστικά από υλικά φιλικά προς το περιβάλλον.

Όχι μόνο θα καταναλώνει 85% λιγότερη ενέργεια το χρόνο, σε σχέση με τα υπόλοιπα πολυτελή ξενοδοχεία του πλανήτη, αλλά οι ενεργειακές του ανάγκες θα καλύπτονται εξολοκλήρου από τα ηλιακά πάνελ του.

Φιλοδοξεί να γίνει το πρώτο ξενοδοχείο στον κόσμο που θα παράγει περισσότερη ενέργεια από όση θα χρησιμοποιεί.

Τα πάντα στο ξενοδοχείο Svart έχουν σχεδιαστεί για να έχει το μικρότερο δυνατό αποτύπωμα στον περιβάλλοντα χώρο:

Από ένα ξύλινο ικρίωμα, που θα το κρατά πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, για να μην ενοχλεί την ενάλια ζωή, μέχρι μια οικολογική φάρμα, κέντρο «πράσινης» εκπαίδευσης, τα ηλιακά πάνελ στην οροφή του και τα φιλικά προς το περιβάλλον υλικά οικοδομής.

 

  Photos: Courtesy of Svart (www.svart.no)

Κάτια Μηλιαράκη

Κάτια Μηλιαράκη

Kριός και ΜεγαλοΣαββατογεννημένη στη Ζάμπια, συνδυασμός που από μόνος του αποτελεί περιπέτεια! Για Νομική το πήγαινα αλλά μία μέρα είδα Lou Grant στην tv των 80’s και ερωτεύτηκα τη δημοσιογραφία: ΕΡΤ ελεύθερο ρεπορτάζ με το μικρόφωνο, Γραμμή, ΚΑΙ, ΕΝΑ, 24 Ώρες, Skai 100,4 τότε, Ελεύθερος Τύπος, Antenna-Πρωινός Καφές και μετά διευθυντικές θέσεις σε ΕΓΩ, ‘Εθνος, Ένθετα Περιοδικά- Ελεύθερος Τύπος, Deluxe, Passepartout, Επενδυτής, Managing Editor στο Grec14n, Guest editor στο Ready2board, δημιουργικές συνεργασίες με διαφημιστικές εταιρείες. Αν αυτό δεν είναι IRONMAN τότε τί είναι; Λαχάνιασα και μόνο που τα γράφω… Μετά από 3 δεκαετίες -στον πλανήτη των lifestyle media- ήρθε η ώρα για την αληθινή περιπέτεια, την αληθινή πρόκληση. Αυτή που έχει διατυπώσει πολύ καλύτερα από εμένα ο Sir Edmund Hillary: “It’s not the mountain we conquer, but ourselves”.

Leave a Reply