Τ ο Long Pelion Trail πήρε σάρκα και οστά από μια έμπνευση και ιδέα του γνωστού ορειβάτη Νίκου Μαγγίτση. Πήρε ταυτότητα και χαρακτήρα τα τελευταία 2 χρόνια και φέτος ήρθε η ώρα να ολοκληρωθεί το όραμα!
Άλλωστε, όπως έχει πει ο κορυφαίος Βολιώτης αλπινιστής σε παλαιότερη συνέντευξή του «Όλα ξεκίνησαν από το Πήλιο, ένα βουνό με δυνατότητες για μεγάλες και μικρές πεζοπορικές διαδρομές, αλλά και πολλές και δύσκολες αναρριχήσεις σε βράχους. Το Πήλιο μου αρέσει πολύ, με εμπνέει να προπονήσω το κορμί μου και να δυναμώσω ψυχή και πνεύμα!».
10 Βολιώτες – 190 χιλιόμετρα πορεία – 7.580 μέτρα ανάβασης
Κυριακή 17 Μαΐου 2020: Η πρώτη συνεχόμενη διάσχιση είναι γεγονός!
Μια παρέα δέκα απίθανων τύπων με την καθοδήγηση του Νίκου, τη στήριξη του True Adventure Greece, ολοκλήρωσε την διάσχιση του Πηλίου από το Βορρά (Καμάρι) έως το Τρίκερι (Αγία Κυριακή) περπατώντας για 190 χιλιόμετρα, ανεβαίνοντας συνολικά 7.580 μέτρα, μέσα στο πράσινο του Πηλίου ανάμεσα σε δύο θάλασσες και απολαμβάνοντας την ομορφιά που χαρίζει αυτός ο μαγικός τόπος.
Για την κάλυψη της απόστασης χρειάστηκαν συνολικά 55 ώρες και 20 λεπτά πεζοπορίας σε όμορφα μονοπάτια, μοναδικά καλντερίμια και αγροτικούς δρόμους καλυμμένους από πανύψηλες οξιές. Η διαδρομή αν και σε αρκετά σημεία ήταν απαιτητική, διανύθηκε από όλη την ομάδα χωρίς καμία απώλεια και κανένα τραυματισμό.
Το ανάγλυφο και το τοπίο της διαδρομής χαρακτηρίζεται στο σύνολο από θάλασσα σε κορφές και πάλι θάλασσα διασχίζοντας κατάφυτες περιοχές με οξιές και ρεματιές με πυκνή βλάστηση. Στο Νότιο τμήμα η χαμηλή βλάστηση δίνει ιδιαίτερη ομορφιά, περπατώντας στο μεγαλύτερο τμήμα της διαδρομής υπο σκιά.
Η Λέσχη Ειδικών δυνάμεων ήταν εκεί με την πολύτιμη βοήθειά της. Το βουνό προσφέρεται για την διατήρηση ασφαλών αποστάσεων κατά τη διάρκεια της πεζοπορίας, έτσι ώστε η πραγματοποίηση της ήταν δυνατή, στη δύσκολη περίοδο που διανύουμε.
- Την ομάδα των 10 αποτελούσαν οι: Νίκος Μαγγίτσης, Νίκος Γλιάτης, Δημήτρης Γλιάτης, Νίκος Σκιαθίτης, Γιώργος Ράιος, Κώστας Παναγιώτου, Παύλος Παρασκευόπουλος, Απόστολος Βλαχάβας, Έρικ Βλάχος, Ζήνων Λουλούδης. Η διάσχιση της ομάδας κινηματογραφήθηκε από το ειδικό συνεργείο The Darkroom’s Key studios (www.thedarkroomskey.com) και μας χάρισε τα εντυπωσιακά στιγμιότυπα που θα δείτε!
• Συντελεστές: Nikolas Hatzipolitis και Tolis Roos camera, Φίλιππος Ρέτσιος drone – edit, Andreas Katsigiannis music. Οι πανέμορφες φωτογραφίες είναι του Βασίλη Οικονόμου. To logo της εκδήλωσης σχεδίασε η Erica Gutenschwager.
Νίκος Μαγγίτσης: Ο Έλληνας των 7 κορυφών του κόσμου!
19 Ιανουαρίου του 2013 γίνεται ο πρώτος Έλληνας που φτάνει στον Νότιο Πόλο. Μαζί με δύο Αμερικανούς διήνυσαν απόσταση 250 χιλιομέτρων, με θερμοκρασία που έφτανε τους -50 βαθμούς Κελσίου, και ύψωσαν στο νοτιότερο σημείο του πλανήτη τις σημαίες της Ελλάδος και των Ολυμπιακών Αγώνων.
Το όνομά του συνδέεται με τουλάχιστον 45 αποστολές αθλητικής επιβίωσης σε όλον τον πλανήτη και είναι ο μόνος Έλληνας αλπινιστής που έχει κατακτήσει τις «7 Summits», τις 7 κορυφές του κόσμου (τα υψηλότερα βουνά σε 7 ηπείρους – συμπεριλαμβανομένου του Έβερεστ στα 8.848 μέτρα). Είναι επίσης, ο μόνος Έλληνας που έχει φτάσει πεζοπορικά στο Βόρειο (2000) και στο Νότιο Πόλο (2003).
Επίσης, ως Πρεσβευτής του Ολυμπιακού Εθελοντισμού για την «ΑΘΗΝΑ 2004», επί 4 χρόνια, μετέφερε την ιδέα του ολυμπιακού πνεύματος σε ολόκληρο τον κόσμο. Έτσι η σημαία των Ολυμπιακών Αγώνων 2004 έφτασε με την πρώτη ελληνική πεζοπορία στην ιστορία, τον Φεβρουάριο του 2003, στον Νότιο Πόλο, στην Ανταρκτική.
Γεννήθηκε το 1968 και από το 1994 διοργανώνει και υλοποιεί ορειβατικές αποστολές, αλλά και αποστολές αθλητικής επιβίωσης σε όλο τον κόσμο όπως πεζοπορικές διασχίσεις ερήμων, διάπλους θαλασσών με θαλάσσιο καγιάκ κ.ά. Ο Μαγγίτσης είναι καθηγητής Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού. Έχει σπουδάσει στο ΤΕΦΑΑ Κομοτηνής με μεταπτυχιακές σπουδές στον τομέα της αναψυχής και διατριβή με θέμα «Χρόνος αντίδρασης στο μεγάλο υψόμετρο». Κατοικεί στην Αγριά Μαγνησίας και προπονείται στο Πήλιο. Από το 1984, ασχολείται με την αναρρίχηση και την ορειβασία στον Ε.Ο.Σ. Βόλου, όπου και ανέλαβε ως προπονητής στην αθλητική/αγωνιστική αναρρίχηση, με ιδιαίτερη έμφαση και ευαισθησία στους νέους αθλητές, προσφέροντας μια εμπεριστατωμένη και επιστημονική προσέγγιση της ορειβασίας και της αναρρίχησης.
«Για μένα και τους συντρόφους μου, βουνό σημαίνει ο χώρος που περνάμε όμορφα σε ότι και να κάνουμε (τρέχουμε, περπατάμε, κάνουμε αναρρίχηση κλπ). Βάζουμε στόχους (όχι όνειρα, γιατί τα όνειρα είναι για τους οκνηρούς λάτρεις του καναπέ) και ”παλεύουμε” να τους πετύχουμε. Για να πετύχεις τον στόχο σου στο ψηλό βουνό πρέπει να είσαι αποφασισμένος. Πρέπει να το αγαπάς το βουνό. Πολλές φορές κουραστήκαμε, πονέσαμε, κρυώσαμε, λυπηθήκαμε. Ποτέ όμως δεν μετανιώσαμε γι’ αυτό που κάναμε, γιατί το κάνουμε με αγάπη» είναι τα λόγια του Νίκου Μαγγίτση που περιγράφουν χαρακτηριστικά τη σχέση του με το Βουνό.