Τ ο ότι το φετινό καλοκαίρι ο υδράργυρος βρίσκεται μέχρι στιγμής στα ύψη δεν είναι κάτι καινούριο. Το βιώνεις και το βιώνουμε. Είναι κάτι, όμως, που μπορεί σύντομα να αλλάξει, σύμφωνα με τους μετεωρολόγους – και αυτό δεν αποτελεί μία απλή πρόβλεψη, αλλά αποτέλεσμα μελέτης που διεξήγαγε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Μετεωρολογίας. Ευτυχώς.
Η λύση “ακούει” στο όνομα La Niña, ένα νέο φαινόμενο, το οποίο – όπως όλα δείχνουν – έρχεται να πάρει τη θέση του El Niño που ανέβασε δραματικά το βαρομετρικό τον τελευταίο έναν χρόνο. «Το φαινόμενο El Niño 2023/24, που συνέβαλε στην τροφοδότηση της αύξησης των παγκόσμιων θερμοκρασιών και των ακραίων μετεωρολογικών συνθηκών σε ολόκληρο τον κόσμο, δείχνει ότι φθάνει στο τέλος του. Το πιθανότερο είναι η επιστροφή στις συνθήκες του La Niña αργότερα αυτόν τον χρόνο», ανακοινώνει ο οργανισμός προκαλώντας ναι μεν ενθουσιασμό, αλλά και απορία σχετικά με τον τρόπο που κάθε φαινόμενο δρα.
Τι ακριβώς είναι το φαινόμενο La Niña;
Υπάρχουν 60% πιθανότητες το φαινόμενο La Niña να εμφανισθεί κατά την περίοδο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου και αυξάνονται στο 70% για την περίοδο Αυγούστου-Νοεμβρίου, σύμφωνα με τον Οργανισμό που θεωρεί ότι «η επανεμφάνιση του El Niño κατά την περίοδο αυτή είναι αμελητέα». Στην πράξη, αυτό συνεπάγεται τη γέννηση κυμάτων δροσιάς μεγάλης διαρκείας, τα οποία θα προσφέρουν εκείνο ακριβώς που το όνομά τους μαρτυρά: χαμηλότερες θερμοκρασίες για απολαυστικές ημέρες κάτω από τον ήλιο και δροσερές νύχτες υπό το φως του μοναδικού φεγγαριού.
Ως φαινόμενο, η La Niña αναφέρεται στη μεγάλης κλίμακας ψύξη των θερμοκρασιών στην επιφάνεια του ωκεανού στον κεντρικό και ανατολικό ισημερινό Ειρηνικό Ωκεανό, σε συνδυασμό με αλλαγές στην τροπική ατμοσφαιρική κυκλοφορία, δηλαδή στους ανέμους, την πίεση και τις βροχοπτώσεις. Οι επιπτώσεις κάθε εκδήλωσης La Niña ποικίλλουν ανάλογα με την ένταση, τη διάρκεια, την εποχή του έτους κατά την οποία αναπτύσσεται και την αλληλεπίδραση με άλλους τρόπους κλιματικής μεταβλητότητας. Σε πολλές τοποθεσίες, ιδίως στις τροπικές περιοχές, η La Niña προκαλεί τις αντίθετες κλιματικές επιπτώσεις από το El Niño.
Αυτό που χρειάζεται να γνωρίζουμε είναι ότι ακριβής επίδραση του φαινομένου ποικίλλει ανάλογα με την ένταση, την διάρκεια, αλλά επίσης και την περίοδο του έτους κατά την οποία εκδηλώνεται και την διάδραση με άλλα κλιματικά φαινόμενα. Ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο διαδραματίζει και η εκάστοτε περιοχή με τις χώρες που βρίσκονται κοντά στον Ειρηνικό Ωκεανό να συγκαταλέγονται ανάμεσα στις πρώτες που θα βιώσουν αυτό το αναζωογονητικό – όπως και να το κάνουμε – φαινόμενο, περνώντας την καρδιά του καλοκαιριού σε χαμηλότερο υδράργυρο και υψηλότερη διάθεση.
Σε κάθε περίπτωση, η ουσία συνίσταται πλέον στο γεγονός ότι τα φυσικά φαινόμενα «εκδηλώνονται πλέον στο πλαίσιο της κλιματικής αλλαγής που προκλήθηκε από τον άνθρωπο, που αυξάνει τις παγκόσμιες θερμοκρασίες, οξύνει τις ακραίες μετεωρολογικές και κλιματικές συνθήκες και έχει επίδραση στα εποχικά μοτίβα των βροχοπτώσεων και των θερμοκρασιών», όπως υπενθυμίζει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Μετεωρολογίας.
Με τους μετεωρολόγους παγκοσμίως να επιμένουν ότι ο πυρήνας του φετινού Ιουλίου αναμένεται να κινηθεί σε ήπιες για την εποχή θερμοκρασίες (περί τους 30 – 35 βαθμούς) δεν είναι λίγοι εκείνοι που ευελπιστούν ότι το καλοκαίρι θα κινηθεί γενικότερα σε αυτά τα πλαίσια. Μακάρι.