Σ ε αντίθεση με αρκετούς που περπατούν το μακρύ μονοπάτι του Camino de Santiago για λόγους προσκυνήματος, η Sheryl Cho, Travel Blogger και εργαζόμενη σε εταιρεία Marketing, δεν είχε κανένα εμφανές θρησκευτικό κίνητρο.
Εξάλλου, ούτε η ίδια μπορούσε να πιστέψει ότι την μέρα που πήρε μία βαθιά ανάσα (και την απόφαση) να ταξιδέψει αρκετά μακριά από τον μόνιμο τόπο κατοικίας της θα άλλαζε τόσο πολύ τον τρόπο που θα ταξιδεύει σε παρόν και μέλλον.
«Το να το ακολουθήσω αυτό τον τρόπο ταξιδιού ήταν μία εξαιρετική επιλογή» υπογραμμίζει η Cho και συμπληρώνει: «Έκανα φιλίες που θα κρατήσουν για μία ζωή. Μοιραζόμασταν τα πάντα. Ένας κοιτώνας, ένα μήλο κάτω από τη σφαίρα των ίδιων βαθύτερων συναισθημάτων και των κοινών μας εμπειριών»
«Συνειδητοποίησα ότι μπορούσα να τα βγάλω πέρα χωρίς υλικά αγαθά. Τα τελευταία ίσως τελικά σε βαραίνουν. Από τη στιγμή που επέστρεψα στο σπίτι μου, αποφάσισα να προχωρήσω σε δραστικές αλλαγές. Επαναπροσδιορίζω τις προτεραιότητες της ζωής μου ξεκινώντας από το σπίτι μου, το οποίο έχω στόχο να το μικρύνω και να το ηρεμήσω από τα πολλά (και αρκετές φορές) περιττά αντικείμενα».
Και η Sheryl Cho δεν είναι η μόνη! Περισσότεροι από κάθε αλλη φορά ταξιδιώτες και εξερευνητές ξεκινούν για αποδράσεις που θυμίζουν εκείνες των προσκυνητών. Μία νέα τάση, η οποία άρχισε να ανθίζει στην μετά Covid εποχή, με τους περισσότερους να επιλέγουν να αφήσουν στην άκρη τα σύντομα city-breaks και να κινηθούν σε ταξίδια μεγαλύτερης διάρκειας σε δυσεύρετους προορισμούς. Σε ταξίδια με νόημα και σκοπό, όπως ακριβώς περιγράφουν την πίστη οι προσκυνητές.
Τα στοιχεία είναι με το μέρος τους…
Μπορεί η Sheryl Cho να πίστευε ότι καινοτομεί, όμως, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, τα τελευταία χρόνια οι κρατήσεις για προσκυνηματικό τουρισμό έχουν αυξηθεί σημαντικά, όπως υποστηρίζει ο Tim Williamson από την εταιρία «Responsible Travel», η οποία έχει την έδρα της στη Βρετανία. Αυτό το είδος τουρισμού, συμπληρώνει, είναι ιδιαίτερα δημοφιλές στους solo travellers, αλλά και σε οικογένειες, κάτι που γεφυρώνει το χάσμα ανάμεσα στα δύο ετερόκλητα ταξιδιωτικά groups. Και αυτό, διότι σε αυτή τη μορφή ταξιδιού η ανθρώπινη επαφή περνάει στο προσκήνιο. Δεν μένει στην άκρη, όπως συμβαίνει συνήθως τις καθημερινές, δεν χάνεται ανάμεσα σε λιγότερο σημαντικές (συνάμα καταιγιστικές) υποχρεώσεις, αλλά πρωταγωνιστεί στην πιο ήρεμη στιγμή του χρόνου, αυτή του ταξιδιού που έχεις επιλέξει να πραγματοποιήσεις. Ελευθερία, κοινωνικοποίηση, γνωριμία με έναν διαφορετικό τρόπο ζωής – που πιθανόν να μας αρέσει στο τέλος της ημέρας ακόμα περισσότερο.
Αν και εμπλέκεται ο θρησκευτικός παράγοντας, η πρόκληση είναι μεγάλη με τον αριθμό αυτών που κάνουν #challengeaccepted να αυξάνεται διαρκώς. Τα πρώτα στοιχεία ανόδου άρχισαν να καταγράφονται το 2016, ενώ όσο τα χρόνια περνούσαν, τόσο η ζήτηση αυξανόταν. Λιγότερο γνωστές διαδρομές αρχίζουν να γίνονται αρκετά πιο δημοφιλείς, όπως παραδείγματος χάρη η Camino Invernio, μία διαδρομή στην Ισπανία με αρκετά μοναστήρια στο διάβα και ακόμα περισσότερα παράθυρα ελευθερίας για όσους αγαπούν τη φύση και διεκδικούν τη μοναχικότητα τους. Εξάλλου, σκοπός της θρησκείας είναι να σε φέρει πιο κοντά στον εσώτερο εαυτό σου.
Η ιερή σύνδεση
Στον θρησκευτικό τουρισμό, ορόσημο επιτυχίας αποτελεί η επίτευξη σύζευξης με το ιερό στοιχείο, το μυστηριώδες σύμπλεγμα που συνοψίζεται σε μία μόνο λέξη, την πίστη. Στον προσκυνηματικό, από την άλλη, στόχος δεν είναι απλά η εσωτερική επικοινωνία με τον εαυτό μας, αλλά η συχνότερη (και ουσιαστικότερη) επαφή με τη φύση και το περιβάλλον. Σε αυτό το είδους ταξιδιού, στόχος δεν είναι απλά να περπατήσεις με τις ώρες και να περιηγηθείς solo ή παρέα σε μακρά μονοπάτια, αλλά να υιοθετήσεις – έστω και για λίγες ημέρες – έναν διαφορετικό, πιο ήρεμο και πράο τρόπο ζωής, μιμούμενος εκείνο των προσκυνητών. Τα υλικά αγαθά μένουν στην άκρη και παραχωρούν γενναιόδωρα τη θέση τους σε υψηλότερες αξίες, όπως η δύναμη της φύσης.
Στη διαδρομή, νιώθεις την πνευματική σύνδεση με το ζωντανό τοπίο, αυτό που οι Κέλτες χαρακτήρισαν ως το λεπτό μέρος, όπου το χάσμα ανάμεσα στον ουρανό και τη γη μικραίνει. Και υπάρχει λόγος. Μετά από αρκετές ώρες πεζοπορίας, όταν το μυαλό ηρεμεί, παρατηρείς το περιβάλλον πιο διεξοδικά και βλέπεις καθημερινά πράγματα, όπως η πέτρα, η βλάστηση, τα λουλούδια, οι ανθοί από διαφορετική οπτική. Ηρεμείς και αναθεωρείς. Και κάπως έτσι, το εξωτερικό ταξίδι από μέρος σε μέρος μετατρέπεται σε εσωτερικό στα ενδότερα σημεία της ψυχής και του νου.
Βοηθάει ο προσκυνηματικός τουρισμός στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής;
Όπως υποστηρίζει και ο Twadale, ο μοντέρνος προσκυνηματικός τρόπος ταξιδιού σε αφήνει να εξερευνήσεις την πνευματική πλευρά του εαυτού σου χωρίς απαραίτητα να είσαι ή να νιώθεις θρησκευόμενος. Κάθε βήμα είναι και ένα μικρό σκαλοπάτι στην προσπάθεια μας να ενωθούμε με τη φύση και να εναρμονιστούμε με το περιβάλλον. Υπό αυτή την οπτική, ο εν λόγω τρόπος ζωής μπορεί να μας βοηθήσει να αντιμετωπίσουμε την κλιματική αλλαγή, την μεγαλύτερη πρόκληση της εποχής μας μετά την εμφάνιση του Covid.
Όσο Back To The Future και αν φαίνεται αυτό το νέο Trend, στην πράξη πραγματοποιεί μία επιστροφή στις ρίζες μας με τρόπο σύγχρονο και εποκοιδομητικό για την επανασύσταση της σχέσης μας με τους #slowliving ρυθμούς και το σπίτι όλων μας, τον πλανήτη Γη.