Δ εν ξέρω αν το έχεις παρατηρήσει – γιατί ο καιρός δεν είχε μεγάλες διαφοροποιήσεις φέτος, οι εποχές άλλαζαν, η θερμοκρασία κινούταν σε ένα μετεωρολογικό comfort zone, αλλά η άνοιξη έφτασε.
Σύντομα, κι επισήμως μέσα από την εαρινή ισημερία. Η μέρα μεγαλώνει, ο υδράργυρος σταδιακά ανεβαίνει, η διάθεση ανεβαίνει. Μεταξύ άλλων, η άνοιξη είναι η ιδανική εποχή να αναθερμάνεις τη σχέση σου με τη φύση. Να εισπνεύσεις καθαρό οξυγόνο, να χαθείς στα μονοπάτια της, να περπατήσεις, να γυμναστείς και να αποσυμπιεστείς. Σκεφτόμενοι ότι δεν είναι κάθε εφικτό να επιβιβάζεσαι στο αμάξι σου για να πάρεις τα βουνά, συγκεντρώσαμε εκείνα τα μονοπάτια που βρίσκονται περιμετρικά της Αττικής κι – επομένως – η απόσταση από το σπίτι σου είναι μικρή. Άρα, η απόλαυση μεγαλύτερη.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Στην καρδιά του Υμηττού
Το πιο οίκειο βουνό της Αθήνας ικανοποιεί τους πάντες: τους σχετικά αρχάριους που επιθυμούν μία εύκολη διαδρομή, τους… προχωρημένους μέσα από τα μονοπάτια δυσκολίας τους, όσους αναζητούν ένα ήρεμο ξέφωτο ή ένα πικ νικ με θέα τον καταγάλανο ουρανό. Το Μονοπάτι Νούμερο 5 δεν είναι τυχαία το πιο δημοφιλές. Ξεκινώντας από το Αισθητικό Δάσος της Καισαριανής, ο τερματισμός βρίσκεται στην Παιανία μετά από 4,5 χιλιόμετρα φυσικής (sic) διαδρομής. Για τους έμπειρους η θρυλική – πλέον – διαδρομή 10 διαθέτει 20 χιλιόμετρα πεζοπορίας και 5 σπηλαιώδεις στάσεις: της Νυχτερίδας, το Κορακοβούνι, τη Στρογγυλή Σπηλιά, την Τρύπια Σπηλιά, του Μαυροβουνίου. Η ενδιάμεση διαδρομή είναι των 10 χιλιομέτρων που ξεκινά και καταλήγει στο μοναστήρι του Άι Γιάννη του Κυνηγού.
Περιμετρικά της Πάρνηθας
Δεν εμφανίζεται τυχαία – ως άλλος από μηχανής Θεός – στο μυαλό, όταν η σκέψη οδηγείται στις κοντινές εκδρομές. Για αυτό, και στην έκτασή της μπορείς να πραγματοποιήσεις τόσο ατομικές πεζοπορικές διαδρομές, όσο και οργανωμένες σε Trekking ρυθμό. Ιδανικό σημείο εκκίνησης το καταφύγιο Φλαμπούρι, εκεί όπου δεκάδες έμπειροι – περισσότερο ή λιγότερο, η προσπάθεια και η διάθεση μετρούν – συγκεντρώνονται για να ξεκινήσουν τη δική τους απόδραση βήμα βήμα. Η διαδρομή των 3,4 χιλιομέτρων διασχίζει την πηγή Κορομηλιάς και το καταφύγιο Μπάφι, με την απαιτητική – μα συνάμα εντυπωσιακή μέσα από το πυκνό πευκοδάσος – διαδρομή να ξεκινά από ένα μοναδικό ξέφωτο, ονόματι Σαλονίκι και να καταλήγει στον Άγιο Νικόλαο.
Στα μονοπάτια του Κιθαιρώνα
Ειδικά σχεδιασμένα για προχωρημένους – απαιτούν υπομονή, σταθερό βηματισμό, προσήλωση, γνώση -, τα μονοπάτια περί του Κιθαιρώνα ξεκινούν από το Πόρτο Γερμανό και σε οδηγούν σε πειροχές που ανακαλύπτεις καλύτερα περπατώντας τις. Οι δύο δημοφιλέστερες διαδρομές έχουν κοινό σημείο εκκίνησης: τα Βίλια Αττικής: το ένα κατηφορίζει προς το Πόρτο Γερμενό, περνώντας από το αρχαίο κάστρο των Αιγοσθενών, το άλλο ανηφορίζει προς το καταφύγιο του Κιθαιρώνα.
Στο φαράγγι της Οινόης
Το μονοπάτι ξεκινά από τον μεσαιωνικό Πύργο της Οινόης, συνεχίζει στο λοφάκι με το Σπήλαιο του Πανός, συναντά ένα αρχαίο λιθόστρωτο και εν συνεχεία διασχίζει το λουλουδιασμένο αυτή την εποχή φαράγγι της Οινόης, πριν καταλήξει στο φράγμα του Μαραθώνα. Αν και την ομορφιά του την αντιλαμβάνεσαι καλύτερα, όταν τη βιώνεις, όσοι τυχεροί το έχουν ήδη πραγματοποιήσει μιλούν για μία ανεπανάληπτη εμπειρία φυσικής (sic) ομορφιάς.