Τ ο απέραντο γαλάζιο του ουρανού και της θάλασσας. Το λευκό της νησιώτικης φιλοσοφίας. Η φιλοξενία δίπλα στο κύμα. Οι Κυκλάδες δεν είναι μόνο αυτό.
Είναι η πλούσια ιστορία τους – το πρώτο νησί υπολογίζεται ότι άρχισε να κατοικείται πριν από 2.500 χρόνια. Η ιστορική τους ταυτότητα ξεδιπλώνεται σε πλούσιους αρχαιολογικούς χώρους – μικρότερους ή μεγαλύτερους σε έκταση, σπουδαίους ως προς τα ευρήματα και τα κειμήλια που παρατηρείς όσο τους περπατάς. Αν και οι επιλογές είναι πολλές, συγκεντρώσαμε σε μία σύντομη λίστα εκείνους τους χώρους πολιτισμού και ιστορίας που αξίζουν μία επίσκεψη κατά τη διάρκεια των διακοπών ή των σύντομων αποδράσεων σου.
Δήλος
Αν και ακατοίκητη σήμερα, η Δήλος συνεχίζει να αποτελεί έναν από τους καλύτερα σωζόμενους χώρους της Ελλάδας. Σε απόσταση μικρή από την Μύκονο, η Δήλος υπόσχεται και υλοποιεί ένα πλουραλιστικό ταξίδι σε μία πόλη του παρελθόντος με οργάνωση ιστορική και αύρα αρχαία. Έχοντας υπάρξει ιερό νησί του Απόλλωνα, η Δήλος κατέχει μια εξέχουσα θέση στην αρχαία ιστορία των Κυκλάδων, καθώς ήταν το κέντρο της Αθηναϊκής Συμμαχίας που ένωσε πολλές πόλεις-κράτη υπό την ηγεμονία της αρχαίας Αθήνας οδηγώντας στον Πελοποννησιακό Πόλεμο. Κάθε σου βήμα πραγματοποιείται ανάμεσα σε ευρήματα σπουδαία και διασωθέντα στο πέρασμα του χρόνου.
Μήλος
Γνωστός σε όλον τον κόσμο και πόλος έλξης τουριστών από κάθε σημείο του πλανήτη, ο αρχαιολογικός χώρος της Φυλακωπής στην Μήλο είναι ένας από τους αρχαιότερους και σπουδαιότερους του νησιωτικού συμπλέγματος των Κυκλάδων. Ο προϊστορικός αυτός οικισμός μαρτυρά την ύπαρξη ζωής από την εποχή του Χαλκού. Έχει διάρκεια από το 2.300 έως το 1.100 π.Χ. Μέχρι δηλαδή την ύστερη εποχή του Χαλκού. Ανακαλύφθηκε το 1896 από τη Βρετανική Σχολή Αθηνών, με ένα μικρό του μέρος να έχει διαβρωθεί σήμερα από τη θάλασσα.
Σύρος
Και η πρωτεύουσα των Κυκλάδων έχει τον δικό της σπουδαίο αρχαιολογικό χώρο. Το Καστρί είναι ένας προϊστορικός οικισμός στη βορειοανατολική πλευρά του νησιού της Σύρου, ο οποίος χρονολογείται στα τέλη της Πρωτοκυκλαδικής περιόδου II. Βρίσκεται στην κορυφή ενός απόκρημνου λόφου κοντά στη θάλασσα, ενώ η υπολογίζεται ότι η έκταση του αγγίζει τα πέντε στρέμματα. Συνδεδεμένος με ένα δύσβατο – αλλά άξιο περπατήματος – μονοπάτι, νότια του Καστρίου και σε απόσταση περίπου 45 λεπτών με τα πόδια, βρίσκεται ο μικρός οικισμός της Χαλανδριανής, όπου έχει ανασκαφεί προϊστορική ακρόπολη.
Κέα
“Δεν θα άλλαζα την Καρθαία ούτε με την ίδια την Βαβυλώνα“, αναφέρει ο Πίνδαρος στον τέταρτο Παιάνα του. Η αρχαία πόλη ήταν μια από τις τέσσερις πόλεις-κράτη στο νησί της Κέας και κατοικούνταν για αιώνες μέχρι την Ύστερη Αρχαιότητα, όταν και ερήμωσε για πάντα, με τα ερείπιά της να μένουν ορατά για αιώνες στα πλοία που διέσχιζαν τις ήρεμες θάλασσες του Αιγαίου. Μέχρι σήμερα, μπορείς να επισκεφτείς την ιστορική πόλη από το ίδιο αρχαίο μονοπάτι, κάτι που προσδίδει χαρακτήρα στην επίσκεψη σου.
Σαντορίνη
Δεν θα μπορούσε να λείπει από τη λίστα αυτή. Κτήρια και αντικείμενα παγιδευμένα κάτω από ένα παχύ στρώμα ηφαιστειακού υλικού διατηρήθηκαν ανέπαφα ή άφησαν το αποτύπωμά τους και υποδέχονται χιλιάδες επισκέπτες από κάθε σημείο του πλανήτη. Ο οικισμός αποτελούσε ένα από τα σημαντικότερα αστικά κέντρα και λιμάνια του Αιγαίου κατά τη Μέση και Ύστερη εποχή του Χαλκού (20ος-17ος π.Χ). Επρόκειτο για μια πολυπληθή πόλη 200 στρεμμάτων με αξιοθαύμαστη κοινωνική οργάνωση, δημόσιους δρόμους, αποχετευτικό σύστημα, εγκαταστάσεις υγιεινής και πολυώροφα κτίσματα. Ένας αρχαιολογικός χώρος που πρέπει να γνωρίσεις διά ζώσης.