Π όσο διαφορετική είναι η αναρρίχηση όταν πραγματοποιείται χωρίς επαγγελματικό εξοπλισμό και δίπλα στη θάλασσα; Την απάντηση δίνει ο άνθρωπος που επανέφερε το Deep Water Soiling ξανά στο προσκήνιο ξεκινώντας από την Μαγιόρκα.
20 μέτρα πάνω από τη θάλασσα. Σε έναν τραχύ βράχο, χωρίς εξοπλισμό. Τα ανθρώπινα χέρια αρκούν. Ανάσα. Έτοιμοι να φτάσουμε ακόμα πιο ψηλά ή προς το κέντρο του βράχου. Τεντωνόμαστε. Τα δάχτυλά ακουμπούν την επόμενη χειρολαβή ή φυσικό άνοιγμα. Ισορροπία. Τα χέρια δεν γαντζώνονται καλά. Προσπάθεια. Ανάσα. Πτώση. Όχι, σε μία τραχιά επιφάνεια που προκαλεί τραυματισμούς, αλλά στο νερό. Σωστή στάση σώματος, μερικές απλωτές, άφθονο οξυγόνο στους πνεύμονες, και πάλι από την αρχή. Κάπως έτσι, περιγράφει ο Chris Sharma την εμπειρία του μετά από ένα γεμάτο αδρεναλίνη Deep Water Soiling στην Μαγιόρκα.
Μέχρι να καταφέρει να πραγματοποιήσει αναρρίχηση χωρίς ίχνος επαγγελματικού εξοπλισμού, ο έμπειρος Sharma κατέληξε αρκετές φορές εντός της αναζωογονητικής και θεραπευτικής θάλασσας, η οποία φρόντισε τις ταλαιπωρημένες από το DWS αρθρώσεις του και του προσέφερε το απαραίτητο διάλειμμα που χρειαζόταν. Αυτός ακριβώς ο συνδυασμός υγρού και στέρεου στοιχείου σε συνδυασμό με την απίστευτη πρόκληση να ανακαλύψεις έναν εντυπωσιακό βράχο βασιζόμενος στις δικές σου δυνάμεις είναι η αιτία που το Deep Water Soiling ξεκίνησε να γίνεται trend παγκοσμίως.
View this post on Instagram
Τι είναι το Deep Water Soiling το οποίο εντυπωσίασε τον Chris Sharma;
Αν το «διαβάσουμε» ετυμολογικά, πρόκειται για σόλο σε βαθιά νερά. Και η πράξη δεν απέχει πολύ από την θεωρία. Τουλάχιστον, στο στάδιο του να αντιληφθούμε τι ακριβώς είναι. Πρόκειται για μία σύγχρονη μορφή σόλο αναρρίχησης, η οποία βασίζεσαι αποκλειστικά στην παρουσία νερού στην βάση μίας τραχείας αναβατικής επιφάνειας. Το νερό, εκτός από eye pleasing, είναι εκείνο το στοιχείο που εξασφαλίζει την προστασία από σοβαρούς τραυματισμούς λόγω πτώσης από διαδρομές υψηλής δυσκολίας.
Για τους ορειβάτες, οι οποίοι γνωρίζουν καλό κολύμπι, η πρό(σ)κληση είναι δελεαστική. Αισθάνεσαι ότι κάνεις αναρρίχηση στις Άλπεις, όμως, τα ρούχα και ο εξοπλισμός περιορίζονται σε ένα αθλητικό σορτσάκι και η πιθανή πτώση στο απέραντο γαλάζιο της θάλασσας. Βουτιά, κολύμπι, ανάσα, εισπνοή – εκπνοή και η προσπάθεια για επιτυχές Deep Water Soloing αρχίζει ξανά. Μέχρι η διαδρομή να ολοκληρωθεί με σωστά βήματα, παπούτσια και χωρίς πτώση στο νερό. Και οι τρεις παράγοντες είναι αρκετά σημαντικοί τόσο για το βίωμα όσο και την επιτυχία αυτής της raw και τόσο κοντινής στη φύση δραστηριότητας.
View this post on Instagram
Η πρώτη απόπειρα
«Χρειάστηκε να πέσω και να βγω στην επιφάνεια της θάλασσας περίπου 100 φορές μέχρι να ολοκληρώσω την πρώτη μου αναρρίχηση χωρίς εξοπλισμό στην Μαγιόρκα το 2006» αναφέρει ο επαγγελματίας σολίστας σε συνέντευξη του, ιντριγκάροντας ακόμα περισσότερους αθλητές που ασχολούνται με την αναρρίχηση στην Ισπανία να το δοκιμάσουν. Εξάλλου, άμα ξέρεις να κολυμπάς και η σχέση σου με τα ύψη και τον αθλητισμό είναι καλή, δεν έχεις τίποτα να φοβηθείς.
Η συγκλονιστική εμπειρία που προσφέρει η διαδρομή, η πρόκληση να ξεπερνάς τον εαυτό σου, η ανάγκη να δοκιμάζεις νέα πράγματα και να αφήνεις το comfort zone σου στην άκρη, η θέα από την κορυφή που – φυσικά και κυριολεκτικά – είναι υπέροχη είναι υπεραρκετές για να ιντριγκάρουν αρκετούς σολίστες και φυσιολάτρες να το δοκιμάσουν. Φυσικά, αφού πρώτα ακούσουν κάποιον ειδικό ή ίδιοι έχουν εμπειρία. Και θάρρος. Όπως θέλει και η ίδια η ζωή…
• Photo credit: Ryan Moss
Τα καλύτερα σημεία για Deep Water Soiling στην Ελλάδα
Στα καλά νέα της ημέρας, είναι ότι όποιος θαρραλέος επιθυμεί να το δοκιμάσει δεν χρειάζεται να φτάσει μέχρι την Ισπανία, καθώς και στην Ελλάδα υπάρχουν μερικά σημεία ιδανικά για Deep Water Soiling.
Βάρκιζα
Η απόδειξη ότι δεν χρειάζεται να βγεις εκτός πόλης για να δοκιμάσεις σόλο αναρρίχηση χωρίς εξοπλισμό. Το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να αφήσεις το αυτοκίνητο ή το ποδήλατο σου στο κλασικό πάρκινγκ στο δρόμο από τη Βουλιαγμένη προς την Βάρκιζα και να ξεκινήσεις την αναρρίχηση με κατεύθυνση την ευθεία προς την Αγία Μαρίνα.
Κάλυμνος
Το τέταρτο μεγαλύτερο νησί των Δωδεκανήσων διαθέτει όχι ένα, αλλά τρία σημεία ιδανικά για Deep Water Soiling. Η παραλία Καντούνι με τον επιβλητικό γκρι βράχο που αγγίζει τα 20 μέτρα σε ύψος. Την προσεγγίζεις με τα πόδια ή με καραβάκι με το βασικό της πλεονέκτημα που δεν είναι άλλο ότι δεν έχει αρκετό κόσμο, να την ανεβάζει ακόμα περισσότερο σε δημοφιλία. Το Βαθύ ή αλλιώς το πιο γνωστό σημείο της Καλύμνου προσφέρεται επίσης για DWS με την προσέγγιση της να γίνεται αποκλειστικά με βάρκα, ενώ τα τελευταία χρόνια μερικοί θαρραλέοι δεν διστάζουν να κάνουν αναρρίχηση σε μία μικρή βραχώδη παραλία προς το τέλος του νησιού με τη Λέρο στον ορίζοντα.
Ζάκυνθος
Το Κορακονήσι και ο Λαγανάς, δύο γνωστές και απόμακρες παραλίες της Ζακύνθου μοιάζουν σαν να έχουν σχεδιαστεί ειδικά για σόλο αναρρίχηση. Προσβάσιμες οδικώς, με τα πόδια ή με πλοίο, η βραχώδης τους έκταση φτάνει ακόμα και τα 25 μέτρα σε υψόμετρο.