Σ το απόγειο της κλιματικής αλλαγής και της περιβαλλοντικής κρίσης, αρκετές πόλεις σε κάθε σημείο της γης επαναπροσδιορίζονται με γνώμονα την προστασία του σπιτιού που μοιραζόμαστε όλοι, τον πλανήτη Γη.
Στο πλαίσιο αυτό, διαφορετικά σημεία της Ευρώπης έχουν μεταβάλλει τον τρόπο λειτουργίας του ακολουθώντας συνειδητά ένα eco-sustainable πρίσμα ενεργειών. Με τη σειρά της, αυτή η επιλογή έχει δημιουργήσει έναν νέο τύπο ταξιδιωτών, τους sustainable travellers.
Οι sustainable travellers ενδιαφέρονται για το ενεργειακό αποτύπωμα και το ποσοστό ρύπανσης που απελευθερώνουν στην ατμόσφαιρα μέσα από τις δραστηριότητες τους. Για αυτό, και μεριμνούν εναλλακτικά μοντέλα κατανάλωσης ενέργειας και διαχείρισης απορριμμάτων επιλέγοντας συνάμα προορισμούς, των οποίων οι κυβερνήσεις κινούνται στο ίδιο μήκος κύματος. Επειδή, λοιπόν, το φθινόπωρο είναι η εποχή, κατά τη διάρκεια της οποίας τα ταξίδια στην Ευρώπη ξεκινούν ή οργανώνονται, συγκεντρώσαμε τις πόλεις στη Γηραιά ήπειρο, στις οποίες το sustainability αποτελεί ξεκάθαρη προτεραιότητα.
Κοπεγχάγη, Δανία
Αν αναζητάς μια “πράσινη πόλη” για να επισκεφτείς το φετινό φθινόπωρο – ή και αργότερα, η πρωτεύουσα της Δανίας είναι μια εξαιρετική επιλογή. Η Κοπεγχάγη είναι μια φιλική προς το περιβάλλον πόλη με τη βιωσιμότητα στο επίκεντρο του πολεοδομικού σχεδιασμού και πολλών άλλων ενεργειών της. Με βασικό της στόχο να χαρακτηριστεί ουδέτερη ως προς τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα έως το 2025. η γραφική πόλη της Δανίας φιλοξενεί το Copenhill – ένα εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας από απορρίμματα που ολοκληρώνεται με μια πίστα σκι. Γνωστή για την περιορισμένη χρήση αυτοκινήτου, η Κοπεγχάγη διαθέτει τις κατάλληλες υποδομές για να τη διασχίσεις με το ποδήλατο, κάνοντας μικρές στάσεις στις φυσικές πισίνες που συναντάς κατά μήκος της διαδρομής.
Λισαβόνα, Πορτογαλία
Η Λισαβόνα ανακηρύχθηκε Πράσινη Πρωτεύουσα της Ευρώπης το 2020. Η πρωτεύουσα της Πορτογαλίας έχει ξεκινήσει ένα ταξίδι προς τη βιωσιμότητα και την οικονομική ανάπτυξη, αποτελώντας πρότυπο για άλλες πόλεις που επιθυμούν να κάνουν το ίδιο. Με βασική της επιδίωξη να γίνει ουδέτερη ως προς τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα έως το 2050, η Λισαβόνα δίνει έμφαση στη φιλική προς το περιβάλλον σκέψη σε ολόκληρη την πόλη με πρωτοβουλίες όπως η κοινή χρήση ποδηλάτων και τα ηλεκτρονικά μοντέλα, παρά τις δυσκολίες που δημιουργούν οι λόφοι εντός της πόλης. Μάλιστα, η κυβέρνηση έχει καταφέρει να “φυτρώσει” τη νοοτροπία αυτή και στους πολίτες της, με τη δράση τους να ξεκινά όταν 4.500 ντόπιοι φύτεψαν 20.000 δέντρα σε μία ημέρα στις αρχές Ιανουαρίου.
Στοκχόλμη, Σουηδία
Πολλές σκανδιναβικές πόλεις τονίζουν τη σημασία της φιλικής προς το περιβάλλον διαβίωσης και η Στοκχόλμη είναι μία από αυτές. Η πρωτεύουσα της Σουηδίας έχει ξεκάθαρη “πράσινη προοπτική”. Σχεδόν η μισή πόλη αποτελείται από χώρους πρασίνου, οπότε δεν θα σας λείψει ποτέ ο καθαρός αέρας – παρά το γεγονός ότι είναι μια δημοφιλής, ταχέως αναπτυσσόμενη μητρόπολη! Οι πολίτες της Στοκχόλμης ανακυκλώνουν όλα τα οικιακά απορρίμματα. Η πόλη στοχεύει επίσης να λειτουργεί πλήρως με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας μέχρι το 2040. Στο επόμενο σου ταξίδι στη Στοκχόλμη, φρόντισε να απολαύσεις τους απίστευτους εξωτερικούς χώρους, να γευτείς φιλικά προς το περιβάλλον τρόφιμα και να χρησιμοποιήσεις τις αποδοτικές δημόσιες συγκοινωνίες. Και, φυσικά, μην παραλείψεις να ανακυκλώσεις. Τα σημεία είναι παντού.
Λιουμπλιάνα, Σλοβενία
Η ιστορική πόλη της Σλοβενίας είναι γεμάτη από αρχαιολογικά σημεία, ενώ στην κορυφή της συναντά ένα εντυπωσιακό κάστρο. Είναι επίσης μία πόλη φιλική προς το περιβάλλον και ήταν η Πράσινη Πρωτεύουσα της Ευρώπης το 2016. Η Λιουμπλιάνα αποτελείται κατά 75% από χώρους πρασίνου και διαθέτει ποδηλατικές διαδρομές συνολικού μήκους 230 χιλιομέτρων. Αν βρεθείς στην πόλη της Σλοβενίας, μην παραλείψεις να περπατήσεις στο κέντρο της πόλης χωρίς αυτοκίνητα και να μεταβείς σε σημεία της πρωτεύουσας χρησιμοποιώντας ένα από τα Kavalirs (ηλεκτροκίνητα οχήματα που μπορείτε να αξιοποιήσεις δωρεάν). Στη συνέχεια, απόλαυσε μία πράσινη περιπλάνηση κάτω από τα δέντρα και κατά μήκος των όχθεων του ποταμού. Ή ακόμη και να χαλαρώσεις σε έναν από τους χώρους πρασίνου της πόλης με ένα πικνίκ γεμάτο με τοπικά προϊόντα.
Όσλο, Νορβηγία
Επιστροφή στη Σκανδιναβία. Γεμάτο με συνοικίες χωρίς αυτοκίνητα, καθώς και φιλικές προς το περιβάλλον μεταφορές, καταλύματα και δραστηριότητες, το Όσλο ανακηρύχθηκε Πράσινη Πρωτεύουσα της Ευρώπης το 2019. Στην πρωτεύουσα της Νορβηγίας βρίσκεται το Vulkan – μία φιλική προς το περιβάλλον γειτονιά που λειτουργεί εξ ολοκλήρου με ηλιακή ενέργεια και γεωθερμικά πηγάδια. Από τις νέες αναπτύξεις μέχρι τον τουρισμό, το Όσλο προσπαθεί να είναι όσο το δυνατόν πιο οικολογικό, προωθώντας τη μετακίνηση με ποδήλατο ή μετα πόδια.
Ταλίν, Εσθονία
Το Ταλίν, η ιδιαίτερη πρωτεύουσα της Εσθονίας, έχει ανακηρυχθεί Πράσινη Πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2023, κάτι που σημαίνει ότι οι οικολογικές του καινοτομίες μόνο λίγες δεν είναι. Γνωστό ως μία από τις καλύτερα διατηρημένες μεσαιωνικές πόλεις της Ευρώπης και μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO, το Ταλίν διαθέτει επίσης ποικίλα φυσικά τοπία που λειτουργούν ως βιότοποι για σπάνια είδη. Αυτή τη στιγμή μέσα στην πόλη, υπάρχουν πάνω από πενήντα είδη πεταλούδων και είκοσι είδη μελισσών. Ο αυτοκινητόδρομος 13 χιλιομέτρων Pollinator Highway διέρχεται από έξι συνοικίες και λειτουργεί ως πράσινος διάδρομος για τις μέλισσες και τις πεταλούδες, ώστε να ταξιδεύουν και να επικονιάζουν με ασφάλεια. Η χερσόνησος Paljassaare είναι ιδανική για Birdwatching ή κολύμπι, ενώ οι Βοτανικοί Κήποι της πόλης το καλύτερο σημείο για να θαυμάσεις την ποικιλόμορφη χλωρίδα της Εσθονίας.