Ο φωτορεπόρτερ του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων Δημήτρης Τοσίδης είναι ο μεγάλος νικητής του Athens Photo World 2021 για το έργο του «Διάβα». Ένα δυνατό ντοκουμέντο για την ανεξερεύνητη ταυτότητα της ορεινής Ελλάδας, μέσα από την ανθρώπινη ιστορία των μετακινούμενων κτηνοτρόφων στην Ήπειρο.
Φωτογραφίες: Δημήτρης Τοσίδης
Το Διεθνές Βραβείο Yannis Behrakis 2021 απονεμήθηκε στον Darrin Zammit Lupi από την Μάλτα, για το έργο του: «Η πρώτη φωτογραφία που έβγαλα ποτέ την κόρη μου και η τελευταία» μια ιστορία που όπως είπε, στην τελετή απονομής των βραβείων στις 1/6, στο ΚΠΙΣΝ «θα ευχόμουν να μην χρειαζόταν ποτέ να την αφηγηθώ» καθώς μέσα από τις φωτογραφίες του καταγράφει τη ζωή και τον θάνατο της κόρης του.
Για τον Έλληνα Δημήτρη Τοσίδη, έναν φωτορεπόρτερ διακεκριμένο για τις αποκαλυπτικές φωτογραφίες του στο μέτωπο του προσφυγικού στην Ειδομένη, στη Μόρια, τα φοιτητικά συλλαλητήρια, τις συγκεντρώσεις για το περιβάλλον, το φωτορεπορτάζ των σπορ, το βραβείο Athens Photo World 2021 είναι πηγή χαράς και υπερηφάνειας για τον ίδιο, κυρίως όμως για τους νομάδες που φωτογράφισε, τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Το ”διάβα” με τους εναπομείναντες κτηνοτρόφους της Πίνδου που μετακινούνται με τον παραδοσιακό τρόπο, με τα πόδια κι όχι με φορτηγά φορτώνοντας τα ζώα τους, είναι πολύ άσημο στην Ελλάδα. Είμαι περήφανος που κατάφερα να καταγράψω σαν ντοκουμέντο αυτή τη διαδικασία που φέρνει στο φως έναν ολόκληρο πολιτισμό, με τη δική του γλώσσα, ήθη κι έθιμα. Ελπίζω να αρέσει σ’ όποιον το δει, να το βρει ενδιαφέρον».
H αλήθεια είναι, ότι δεν περίμενε καθόλου αυτό το βραβείο, όπως ομολογεί: «Δεν είναι καν θέμα επικαιρότητας, δεν ανήκει στο εύρος της καθημερινής μας δουλειάς. Συναγωνιζόμουν τους δύο άλλους φιναλίστ του διαγωνισμού Πέτρο Γιαννακούρη και Άγγελο Τζωρτζίνη, πρόκειται για εκλεκτούς συνάδελφους και φίλους μου φωτορεπορτέρ που συμμετείχαν στην ίδια κατηγορία με φοβερές και τρομερές δουλειές, ήδη βραβευμένες σε διαγωνισμούς από πριν κατατεθούν στο Αthens Photο World. Με θέμα το προσφυγικό, το κατεξοχήν θέμα της Ελλάδας τα τελευταία χρόνια. Ανάμεσα τους η δική μου δουλειά για τους εναπομείναντες νομάδες φαινόταν κάπως… εξωγήινη!» λέει ο Δημήτρης με σεμνότητα.
Σχετικά με τον θεσμό Athens Photo World που συγκεντρώνει μεγάλα ονόματα και γενιές φωτορεπόρτερ από την Ελλάδα και το εξωτερικό ο Δημήτρης Τοσίδης σχολιάζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Είναι ιδιαίτερα σημαντική η θεσμοθέτηση του Αthens Photo World στην χώρα μας. Τα τελευταία δέκα-δεκαπέντε χρόνια το ελληνικό φωτορεπορτάζ έχει διακριθεί διεθνώς. Ξεκινώντας φυσικά από τον μεγάλο Γιάννη Μπεχράκη, στη μνήμη του οποίου είναι αφιερωμένο το φεστιβάλ και συνεχίζοντας στη γενιά μας, οι Έλληνες φωτορεπόρτερ που έχουν φωτογραφίσει την οικονομική κρίση, το προσφυγικό κι όλα τα πρόσφατα ιστορικά γεγονότα έχουν διακριθεί διεθνώς».
Ο Δημήτρης Τοσίδης σε μια φορτισμένη συγκινησιακά τελετή απονομής των βραβείων εξέφρασε επίσης συγχαρητήρια στους εκλεκτούς συναδέλφους του Θανάση Σταυράκη, Γιάννη Κολεσίδη, Χριστίνα Καλλιγιάννη, Λευτέρη Πιταράκη «για τους κόπους τους και τον όμορφο και σημαντικό θεσμό που έχουν δημιουργήσει, και στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος για την διοργάνωση».