Α νάμεσα σε καταπράσινα δέντρα, ανάσες οξυγόνου, δίπλα από τη σκηνή, μπροστά από το Van ή σε ένα διάλειμμα από τη συνεχή οδήγηση. Μία στάση για φαγητό στον πυρήνα του φυσικού περιβάλλοντος.

Cooking In Nature: Μία outdoor συνήθεια από το παρελθόν που είναι και πάλι Trend

Εσύ, πόσες φορές έχεις σκεφτεί ή ακόμα καλύτερα έχεις δοκιμάσει να ετοιμάσεις το φαγητό σου έξω στη φύση; Χωρίς επαγγελματικό εξοπλισμό και ιδιαίτερες μαγειρικές γνώσεις. Μόνο με τη ζέση της φωτιάς και βασικές τροφές, των οποίων η γεύση και τα θρεπτικά συστατικά απελευθερώνονται καλύτερα όταν μαγειρεύονται σε υψηλή θερμοκρασία. Κάπως έτσι, συνηθίζουν να ετοιμάζουν το φαγητό τους όλο και περισσότεροι φυσιολάτρες και άνθρωποι που επιλέγουν να εξερευνήσουν τον κόσμο μέσα από το Van τους.

Η αλήθεια είναι ότι το Outdoor Cooking ή Cooking In Nature δεν αποτελεί καινούρια πρακτική. Η τεχνική, ο τρόπος και η συνήθεια ήταν ανέκαθεν γνωστές στους ανθρώπους. «Η φωτιά είναι συνυφασμένη με το DNA μας. Η φωτιά διαδραμάτισε κομβικό ρόλο στην εξέλιξη του ανθρώπινου είδους. Ήταν η ασπίδα προστασίας μας απέναντι σε ζώα με πιο μεγάλα δόντια και άγρια ένστικτα επιβίωσης. Λειτούργησε, επίσης, ως τρόπος θέρμανσης τις κρύες νύχτες και εύρεσης νέων φαγητών» αναφέρει στο βιβλίο του ο σεφ Justin Bonello από τη Νότια Αφρική, υπενθυμίζοντας μας ότι η σχέση του ανθρώπινου είδους με τη φωτιά έχει τα γερά της θεμέλια σε χρόνια μυθολογικά.

Cooking In Nature: Μία outdoor συνήθεια από το παρελθόν που είναι και πάλι Trend

«Είναι αυτή η αίσθηση του καπνιστού, του ξύλου που εισχωρεί στις τροφές – ειδικά στα κρεατικά – και τους αναβαθμίζει με τρόπο γκουρμέ τη γεύση. Αυτό το άρωμα, το οποίο το BBQ δεν μπορεί να τους προσδώσει. Δεν είναι τυχαίο, λοιπόν, ότι όλο και περισσότεροι εξερευνητές στρέφονται στην τεχνική του Outdoor Cooking» συμπληρώνει ο Ecuardo Garcia από τις Η.Π.Α.

Ο τρόπος σκέψης του μοιάζει με εκείνον του Bonello από την Αφρική. Μέσα από την πρακτική του Outdoor Cooking, ο άνθρωπος επιστρέφει στις ρίζες του μαγειρικά όσο αναζητά τις δικές του ρίζες στο περιβάλλον που εκτείνεται γύρω του. Για αυτό, και όπως υποστηρίζει, η τεχνική αυτή, εκτός από τη φυσικότητα που γεννά σε όσους τη δοκιμάζουν (σαν να βρίσκεται εντός των κυττάρων μας), ενώνει λαούς και κουλτούρες από κάθε γωνιά του πλανήτη.

Είναι ο αρχέγονος κοινός συνδετικός τους κρίκος. Ένα ταξίδι στο βαθύ παρελθόν του ανθρώπινου είδους με γνώμονα το παρόν και το μέλλον. Μία εμπειρία που όλοι μας γνωρίζουμε σαν να έχουμε ξαναζήσει.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Daily Recipes | Food (@thefoodie.101)

Επειδή, όμως, οι εποχές αλλάζουν, οι πρακτικές που δοκιμάζουμε εκσυγχρονίζονται και τα μέσα που έχουμε στη φαρέτρα μας διαφοροποιούνται, σού βρήκαμε μερικές συμβουλές για να κάνεις το Outdoor Cooking παιχνιδάκι!

– Βεβαιώσου ότι το μέρος που θα στήσεις φωτιά είναι ασφαλές. Ότι τα ξύλα μπορούν να σταθούν και η φωτιά να παραχθεί εύκολα και με ασφάλεια
– Χρησιμοποίησε μεταλλικά σκεύη, τα οποία απορροφούν γρήγορα τη ζέση της φωτιάς και ανεβάζουν τη θερμοκρασία ψησίματος στα ύψη.
– Μην ξεχάσεις τα γάντια. Δεν υπάρχει τίποτα πιο απολαυστικό από το να τρίβεις τα χέρια σου πάνω από τη φωτιά. Επειδή, όμως, η θερμοκρασία είναι αρκετά υψηλή, τα γάντια είναι απαραίτητα για να μην πάθεις έγκαυμα.
– Μην χρησιμοποιήσετε τίποτα πλαστικό. Από γάντια μέχρι σκεύη μαγειρικής, το πλαστικό, όταν έρχεται σε άμεση επαφή με τη φωτιά, λιώνει στο δευτερόλεπτο.
– Αν δεν θες να… παίξεις με τη φωτιά, μπορείς να έχεις μαζί σου ένα μικρό φανάρι. Και εκεί η επιλογή είναι μία. Το φανάρι Heritage Easy Light, είναι μικρό, αλλά αποτελεσματικό, διαχέοντας φως και θερμότητα, ενώ καταλαμβάνει ελάχιστο χώρο για να χωράει σε κάθε σακίδιο. Και με εξαιρετικό design. Χρηστικό και στιλάτο!
– Κάνε το ξύλο… μικρό σουβλάκι και πέρασε ανάμεσα τα λαχανικά. Μία μικρή δόση πάνω από τη φωτιά και έτοιμα.
– Χρησιμοποίησε μία μεταλλική γάστρα δανέζικου τύπου. Μέσα της μπορείς να ετοιμάσεις κοτόπουλο με πατάτες, ψητά λαχανικά, όσπρια και ρύζι, καλαμπόκι, γεμιστά, ακόμα και… σκορδόψωμο.
– Προτίμησε στερεές τροφές, όπως λαχανικά, καλαμπόκι, κρεατικά, γλυκοπατάτες, μπισκότα. Αφενός, γιατί ετοιμάζονται σε λίγα λεπτά πάνω από τη φωτιά και αφετέρου γιατί αν και συσκευασμένα δεν χάνουν τη γεύση τους.

Τι λες, λοιπόν; Την επόμενη φορά που θα κάνεις camping ή απλά θα πραγματοποιήσεις μία σύντομη εξόρμηση στη φύση, θα το δοκιμάσεις;

Νίκος Κοντομήτρος

Νίκος Κοντομήτρος

Κοσμικά, πολιτιστικά, γεύση, ταξίδι. Sites, Social Media, Events. Θα με βρεις κάπου ανάμεσα. Και, φυσικά, στο Terra! Γιατί, αν υπάρχει ένας συνδετικός κρίκος ανάμεσα στα παραπάνω είναι οι εμπειρίες που μένουν στο τέλος. Επιβιβάσου στον κόσμο (μας).

Leave a Reply