Α ν και μπορεί να τρομάζει μερικούς, όσοι έχουν δοκιμάσει να κάνουν Cave Diving εύκολα αξιολογούν αυτή την εμπειρία ως μία από τις ουσιαστικότερες της ζωής τους.
Απόκοσμο, αφιλόξενο, ιδιαίτερο, με πλούσια γεωλογική ιστορία, με ενδιαφέρουσα γεωμορφολογική ταυτότητα. Κάθε σπήλαιο αποτελεί σημείο της ιστορίας ενός τόπου. Ένα σημείο που ιντριγκάρει την περιέργεια σου και διεγείρει τη διάθεση σου να το εξερευνήσεις. Να “βουτήξεις” στον κόσμο του. Στο Cave Diving ή σπηλαιοκατάδυση, όπως αποδίδεται στα ελληνικά, κάνεις αυτό κυριολεκτικά.
Τι ακριβώς είναι το Cave Diving;
Όπως αποκαλύπτει και το όνομα του, το Cave Diving περιγράφει την υποβρύχια κατάδυση σε σπηλιές γεμάτες από νερό. Με ειδικό εξοπλισμό και εκπαίδευση πριν από την πρώτη βουτιά, η σπηλαιοκατάδυση μπορεί να πραγματοποιηθεί ως extreme sport των πιο απαιτητικών και θαρραλέων δυτών, ως ένας τρόπος εξερεύνησης πλημμυρισμένων σπηλαίων για συλλογή στοιχείων και επιστημονική έρευνα, ακόμα και ως μέσο αναζήτησης και ανάκτησης άλλων δυτών, όπως συνέβη το 2018 στην Ταϊλάνδη.
Η εκπαίδευση είναι το παν
Μπορεί η σπηλαιοκατάδυση να φαντάζει συναρπαστική, όμως, χρειάζεται προσοχή. Και σωστή εκπαίδευση. Αν θέλεις, λοιπόν, να πραγματοποιήσεις μία χορταστική κατάδυση σε σπήλαιο και πλήρη είσοδο σε αυτό, θα πρέπει προηγουμένως να έχεις εκπαιδευτεί σωστά από ειδικό και έμπειρο δάσκαλο.
Το μάθημα χωρίζεται σε τέσσερα βαθμίδες:
– Cavern Diver
– Intro To Cave
– Full Cave Diver
– Cave Explorer I, II & III
Μόνο μετά από συγκεκριμένη εκπαίδευση θα έχεις την ευκαιρία να τρυπώσεις σε έναν κόσμο που δεν βλέπει πολύ το φως της ημέρας, σε ένα περιβάλλον νυχτερινής κατάδυσης χωρίς πρόσβαση στην επιφάνεια, σε ένα σύμπαν γεμάτο από σταλακτίτες, σταλαγμίτες, χημικά φαινόμενα, απολιθωμένες επιφάνειες, δεσμίδες φωτός και ιστορικές ρωγμές.
Τι χρειάζεται να προσέξει κάποιος που κάνει Cave Diving;
Μπορεί η σπηλαιοκατάδυση να ανεβάζει την αδρεναλίνη στα ύψη, όμως, πρέπει να θυμόμαστε ότι κάθε σπήλαιο είναι ένας αφιλόξενος – και άρα δυνητικά επικίνδυνος – χώρος για τον άνθρωπο. Πριν από κάθε συναρπαστική βουτιά σε ένα σπήλαιο και την πλούσια ανάσα οξυγόνου, καλό είναι να θυμάσαι την βασική αρχή των σπηλαιολόγων στεριάς, η οποία συνοψίζεται σε τρεις προτάσεις: Μέσα σε ένα σπήλαιο δεν ξοδεύουμε παρά μόνο το χρόνο μας, δεν παίρνουμε παρά μόνο φωτογραφίες και δεν αφήνουμε τίποτε άλλο παρά μόνο τα ίχνη μας. Στο Cave Diving, λοιπόν, το μόνο που παίρνουνε μαζί μας είναι ο επαγγελματικός εξοπλισμός και το μόνο που αφήνουμε είναι οι μπουρμπουλήθρες που σχηματίζονται στο νερό από τις κινήσεις μας.
Ποιος ήταν ο πρώτος που έκανε Cave Diving στην Ελλάδα;
Σύμφωνα με καταγεγραμμένες πηγές, πρωτοπόρος υπήρξε η ομάδα των Mataguez, Παπαγρηγοράκη, Μπούκα, Λευκαδίτη και Γαλανό. Ηταν 18 Δεκεμβρίου του 1966, όταν η συγκεκριμένη πεντάδα με την επίβλεψη της Άννας Πετροχείλου βούτηξε στο σπήλαιο του Δυρού, προσθέτοντας άλλα 300 μέτρα στο μήκος του σπηλαίου.