Ο Αντώνης Συκάρης αναχωρεί από την Ελλάδα για την πόλη Kathmandu, την πρωτεύουσα του Nepal. Λίγες ημέρες αργότερα θα ξεκινήσει η πρώτη ελληνική, ορειβατική αποστολή για την κορυφή Anapurna I, την υψηλότερη κορυφή του βουνού Anapurna, του πιο επικίνδυνου βουνού της Γης.
Σχεδόν ένα μήνα μετά την επιστροφή του από την αξέχαστη, χειμερινή αποστολή στο βουνό K2, ο Αντώνης Συκάρης συνεχίζει με την επόμενη αποστολή – ορόσημο της ορειβατικής πορείας του, στο βουνό Anapurna των Ιμαλαίων.
Ο στόχος του; Να πατήσει στην υψηλότερη κορυφή του (Anapurna I) από τη βορεινή ορθοπλαγιά μεσω της Dutch route, και να πλησιάσει λίγο πιο κοντά στην ολοκλήρωση του λεγόμενου Grand Slam, δηλαδή στην ανάβαση και των 14 ανεξάρτητων κορυφών άνω των 8.000 μ. Μια νέα περιπέτεια ξεκινά με επιμονή και πίστη στην προσπάθεια: Δύο βασικά «συστατικά» για κάθε κορυφή – κυριολεκτική ή μεταφορική.
Το βουνό Anapurna
«Το λιγότερο σκαρφαλωμένο βουνό του κόσμου», «το πιο φονικό βουνό» και «το βουνό των χιονοστιβάδων» είναι εκφράσεις που συνοδεύουν τη φήμη του συγκεκριμένου βουνού και όχι άδικα: Τα τελευταία 70 χρόνια 282 ορειβάτες έχουν καταφέρει να δουν τη θέα από την κορυφή του, ενώ 72 ορειβάτες έχουν χάσει τη ζωή τους. Μαθηματικά μιλώντας, 1 στους 3 ορειβάτες δεν επιστρέφει ποτέ.
Η κορυφή Anapurna I είναι η 10η υψηλότερη κορυφή του κόσμου. Μετά τα 6.000 μ. το σκηνικό αλλάζει δραματικά. Εκτός από τις χαμηλές θερμοκρασίες και την υποξία του περιβάλλοντος, ο μεγαλύτερος κίνδυνος προέρχεται από τις χιονοστιβάδες, φαινόμενο που είναι ιδιαίτερα έντονο στο συγκεκριμένο βουνό.
Ο ορεινός όγκος του Anapurna έχει μήκος 55 χιλιόμετρα και περιλαμβάνει 13 κορυφές άνω των 7.000 μ., 16 άνω των 6.000 μ. και μία κορυφή άνω των 8.000 μ., την Anapurna I που στέκει αφιλόξενη στα 8.091 μ.
Πρόκειται για την πρώτη κορυφή άνω των 8.000 μ. που πατήθηκε από τον άνθρωπο και πιο συγκεκριμένα το 1950, από τους Γάλλους Maurice Herzog και Louis Lachenal. Ωστόσο, τρία χρόνια αργότερα το επίτευγμα τους θα επισκιαζόταν από την πρώτη επίσημη ανάβαση των Tenzing Norgay και Edmund Hillary στο Everest.
Λίγα λόγια για τον Αντώνη Συκάρη
Ο Αντώνης Συκάρης, μετρώντας ήδη 31 χρόνια ορειβατικής πορείας, έχει ανέβει με επιτυχία 133 κορυφές στο εξωτερικό και έχει πραγματοποιήσει 61 ορειβατικές αποστολές σε διάφορες χώρες του κόσμου.
Πρόκειται για το μοναδικό Έλληνα, που έχει σκαρφαλώσει 4 από τις 14 κορυφές άνω των 8.000 μ., ενώ είναι και ο μόνος Έλληνας, που έχει σκαρφαλώσει 54 κορυφές πάνω από τα 4.000 μ. στις Άλπεις.