Έ χει μία ψυχεδέλεια το φθινόπωρο. Μία ενέργεια νωχελική και μία αύρα ταξιδιάρικη. Οι ρομαντικοί το περιγράφουν ως την εποχή που το καλοκαίρι αξιοποιεί ως όχημα για να (μας) ταξιδέψει μέχρι τον χειμώνα. Και άδικο δεν έχουν.

Το φθινόπωρο είναι η εποχή της απόδρασης, λίγο μετά τη θερινή, πριν από τη χειμερινή. Σήμερα, κάνουμε τη δική μας βόλτα σε ευρωπαϊκές πόλεις, γιατί κάθε ταξίδι ξεκινά από τη στιγμή που το εισιτήριο βρίσκεται στην τσάντα ή το κινητό σου.

5 ευρωπαϊκοί προορισμοί για τις φθινοπωρινές μας αποδράσεις

Βιέννη, Αυστρία

Μπορεί (πράγματι) τα Χριστούγεννα πολύ να της πηγαίνουν, όμως, η ομορφιά της Βιέννης αρχίζει να ξεδιπλώνεται λίγο νωρίτερα. Τότε που τα αυτοκρατορικά της αξιοθέατα, τα μνημεία και η μουσική κληρονομιά της φωτίζονται μέχρι το απόγευμα – ο ήλιος ολοκληρώνει την τροχιά του και οι συναυλίες (φιλαρμονικές και μη) ξεκινούν. Δοκίμασε να περπατήσεις στα καλά δομημένα δρομάκια της πόλης, να φωτογραφίσεις και να αφεθείς στην αρχιτεκτονική ευδαιμονία των κτιρίων της, να ενδώσεις σε τοπικές γεύσεις, να ζήσεις σαν μόνιμος κάτοικος. Δεν θα το μετανιώσεις.

5 ευρωπαϊκοί προορισμοί για τις φθινοπωρινές μας αποδράσεις

Βενετία, Ιταλία

Οι γόνδολες σε μεταφέρουν σχεδόν κινηματογραφικά στον προορισμό σου όσο το ιταλικό ταπεραμέντο και τα χρώματα που σαγηνεύουν τους αμφιβληστροειδείς σου συνθέτουν έναν πίνακα ζωγραφικής. Γνωστή για την κοσμοπολιτική της αύρα που κάπως μαγικά συνδέεται με το ένδοξο παρελθόν της σε ένα μεθυστικό ταξίδι, η Βενετία λειαίνει τις γωνίες του εγκεφάλου με τον πολιτισμό της, την διατηρητέα ομορφιά και τη διάθεσή της για καλό κρασί και φαγητό.

5 ευρωπαϊκοί προορισμοί για τις φθινοπωρινές μας αποδράσεις

Μπορντό, Γαλλία

Ο πυρήνας του καλού κρασιού, της φινετσάτης γεύσης και της αδιαπραγμάτευτης αισθητικής φλερτάρει δικαίως με τις φθινοπωρινές μας αποδράσεις. Στο Μπορντό κάθε χρώμα είναι συναίσθημα και κάθε οινοποιείο μία καλή αφορμή για wine tasting. Το φαγητό συμπληρώνει ένα παραμυθένιο καρέ με τη γεύση να μετατρέπεται σε ιδανικά ξεναγό στη διατηρητέα από την UNESCO ομορφιά της και την τερουάρ ιδιοσυγκρασία της.

5 ευρωπαϊκοί προορισμοί για τις φθινοπωρινές μας αποδράσεις

Μάλαγα, Ισπανία

Μπορεί αρκετοί να υποστηρίζουν ότι η καλύτερη εποχή να επισκεφτείς την Ισπανία να είναι κάτι ανάμεσα σε άνοιξη και καλοκαίρι, όμως, και το φθινόπωρο η μεσογειακή αυτή χώρα διαθέτει όλα τα εχέγγυα για να σε κερδίσει. Ειδικά, αν επισκεφτείς την μικρή – όπως όσοι την έχουν αγαπήσει, την έχουν χαρακτηρίσει – Βαρκελώνη, θα ανακαλύψεις μπιστρό διευθύνσεις και boutique προορισμούς σε μία πόλη που το παρόν συναντά το παρελθόν κοιτάζοντας με σεβασμό το μέλλον.

5 ευρωπαϊκοί προορισμοί για τις φθινοπωρινές μας αποδράσεις

Άμστερνταμ, Ολλανδία

Στο ίδιο μήκος κύματος και η Ολλανδία με την πρωτεύουσα της να χαρακτηρίζεται από πλουραλιστικά στοιχεία, τα οποία όλα μαζί συνθέτουν ένα μοναδικό μωσαϊκό. Μουσεία, γκαλερί, βόλτες με ποδήλατο και οικολογικό χαρακτήρα δημιουργούν ένα ταξίδι απολαυστικό, μα το σημαντικότερο ξεκούραστο και αναζωογονητικό.

Νίκος Κοντομήτρος

Νίκος Κοντομήτρος

Κοσμικά, πολιτιστικά, γεύση, ταξίδι. Sites, Social Media, Events. Θα με βρεις κάπου ανάμεσα. Και, φυσικά, στο Terra! Γιατί, αν υπάρχει ένας συνδετικός κρίκος ανάμεσα στα παραπάνω είναι οι εμπειρίες που μένουν στο τέλος. Επιβιβάσου στον κόσμο (μας).

Leave a Reply