Ε ίναι το πρώτο τριήμερο μετά τις διακοπές και συνήθως ο καιρός είναι ακόμη στα πολύ καλά του. Σε απλή μετάφραση, το τριήμερο της 28ης Οκτωβρίου (η αργία φέτος “κλειδώνει” τη Δευτέρα) είναι μία ιδανική ευκαιρία για αποδράσεις καλά οργανωμένες με γνώμονα τη θετική διάθεση και αυτή την ευεργετική ικανότητα που μόνο η χαλάρωση γεννά. Πού θα πάμε;

Καρπενήσι

Το χαρακτηρίζουν ως «μικρή Ελβετία» για αυτή την πραγματικά μοναδική φυσική ομορφιά που διαθέτει. Τοποθετημένο στην καρδιά της Ρούμελης, το Καρπενήσι κλείνει θελκτικά το μάτι στις φθινοπωρινές αποδράσεις και στις πρώτες εμφανίσεις μας με μπουφάν. Χτισμένη σε ένα υψόμετρο που προσεγγίζει τα 1000 μέτρα, η πρωτεύουσα του νομού Ευρυτανίας έχει πολλά σημεία που αξίζουν της προσοχής σου. Ένα από αυτά (ή μάλλον καλύτερα δύο), το Μικρό και το Μεγάλο Χωριό που θα σε γοητεύσει με τις πετρόχτιστες πλατείες τους, τα μονοπάτια τους και τους όμορφους ξενώνες τους.

Επίσης, μία κατάφυτη διαδρομή από το Καρπενήσι έως τον Προυσό, στην κοιλάδα που σχηματίζει ο ποταμός Καρπενησιώτης, σε οδηγήσει στην ιστορική Μονή Προυσού, που είναι λαξευμένη σε κάθετο βράχο σε ένα επιβλητικό τοπίο, μεταξύ των βουνών Χελιδόνα, Καλιακούδα και της οροσειράς του Παναιτωλικού.

Ορεινή Αρκαδία

Βυτίνα, Δημητσάνα και Στεμνίτσα συνιστούν τον πυρήνα των φθινοπωρινών προορισμών στην Ορεινή Αρκαδία. Υπάρχουν, όμως, και άλλα χωριά που αξίζει κανείς να ανακαλύψει, όπως το Ελληνικό, τα τα Μαγούλιανα (το ψηλότερο κατοικήσιμο χωριό της Πελοποννήσου), το Βαλτεσινίκο, το Ζυγοβίστι και το Χρυσοβίτσι. Αν σου αρέσει η δράση, δοκίμασε να κάνεις extreme sports στον ποταμό Λούσιο αλλά και πολλές πεζοπορικές διαδρομές στην περιοχή και θα μας θυμηθείς.

Τοπία μοναδικής ομορφιάς, χωριά που αποτελούν αληθινά μουσεία παραδοσιακή αρχιτεκτονικής, ατμοσφαιρικοί ξενώνες, εξαιρετικό φαγητό και απόλυτη σύνδεση με τη φύση συνθέτουν ένα μαγευτικό σκηνικό αυθεντικού οξυγόνου σε απόσταση μόλις δύο ωρών από την Αθήνα.

Πήλιο

Θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως ένας προορισμός που στο σώμα του κλείνει άλλους τόσους. Έτσι, περιγράφεται στην πραγματικότητα το Πήλιο. Η Μακρυνίτσα διαθέτει, μεταξύ άλλων, μοναδικό θέα, η Τσαγκαρίδα πλακόστρωτα μονοπάτια θελκτικά στο να τα διασχίσεις, καταπράσινα πλατάνια και γαστρονομικούς πειρασμούς, οι Μηλιές μία πολύτιμη ηρεμία, η Πορταριά μοναδική αρχιτεκτονική και φυσική ομορφιά.

Με την ομορφιά του να ανθίζει καλύτερα την εποχή που το καλοκαίρι φλερτάρει με τον ήπιο χειμώνα, τι θα έλεγες να εξερευνήσεις το Πήλιο το τριήμερο της 28ης Οκτωβρίου;

Ζαγοροχώρια

Τα 46 ορεινά πετρόκτιστα χωριά στα βόρεια των Ιωαννίνων, ανάμεσα στο Μιτσικέλι και στην Τύμφη (ή Γκαμήλα), με φόντο την επιβλητική χαράδρα του Βίκου, «πέρα από το βουνό» όπως μαρτυρά το σλάβικο όνομά τους, χωρίζονται σε Δυτικό, Ανατολικό και Κεντρικό Ζαγόρι και φαίνεται πως έχουν βαλθεί να ξεπεράσουν το ένα το άλλο σε γραφικότητα, φωτογραφίσιμη ομορφιά και ανόθευτη γοητεία.

Απρόσκοπτη θέα, καθαρές ανάσες οξυγόνου από καταπράσινες ενέσεις, ποτάμια με κρυστάλλινα νερά, Δρακόλιμνες και ο Εθνικός Δρυμός Βίκου – Αώου συνθέτουν ένα μαγευτικό σκηνικό, ιδανικό για την 28η Οκτωβρίου κι όχι μόνο.

Καλάβρυτα

Χωρίς να είναι ιδιαίτερα γραφικά από άποψη αρχιτεκτονικής (καταστράφηκαν άλλωστε σχεδόν ολοσχερώς από τους Γερμανούς), τα Καλάβρυτα περιτριγυρίζονται από ωραία φύση, σημαντικά θρησκευτικά και ιστορικά μνημεία και έχουν ζωντάνια και παλμό όλο το χρόνο, με αρκετές ταβέρνες, ξενοδοχεία και ξενώνες και αρκετά έντονη νυχτερινή ζωή. Παράλληλα, μπορείς να τα προσεγγίσεις με τον Οδοντωτό και να απολαύσεις μία ειλικρινά γραφική διαδρομή στους τέσσερις – ίσως και περισσότερους – τροχούς.

 

Νίκος Κοντομήτρος

Νίκος Κοντομήτρος

Κοσμικά, πολιτιστικά, γεύση, ταξίδι. Sites, Social Media, Events. Θα με βρεις κάπου ανάμεσα. Και, φυσικά, στο Terra! Γιατί, αν υπάρχει ένας συνδετικός κρίκος ανάμεσα στα παραπάνω είναι οι εμπειρίες που μένουν στο τέλος. Επιβιβάσου στον κόσμο (μας).

Leave a Reply