Η ορειβασία το φθινόπωρο είναι μία ανάσα. Σε μεταφορικό επίπεδο, μία μικρή απελευθέρωση από τη δύσκολη επιστροφή στην καθημερινότητα μετά τις διακοπές. Σε κυριολεκτικό επίπεδο, το οξυγόνο εισπνέεται και οποιαδήποτε σκέψη υπάρχει στο μυαλό αποβάλλεται. Σε εντελώς πρακτικό επίπεδο, η ορειβασία είναι ένα σπορ, το οποίο εκτός από υπομονή κι επιμονή, απαιτεί και σωστή προετοιμασία. Για να επιστρέψεις, όπως ακριβώς θα ανέβεις…

Ποια είναι, λοιπόν, τα σημεία που πρέπει να προσέξεις;

Κεφάλαιο: Παπούτσια

Κάθε βήμα οδηγεί στο επόμενο και το τελευταίο στο υψηλότερο σημείο, όπως εσύ το ορίζεις. Όμως, για να κάνεις το επόμενο βήμα σωστά, χρειάζεσαι τα κατάλληλα παπούτσια. Μπορεί τα sneakers να είναι άνετα και χαλαρά στο πόδι, όμως, στην πεζοπορία μπορούν να δημιουργήσουν ορισμένα προβλήματα. Αφενός, προσφέρουν μειωμένη υποστήριξη στον αστράγαλο και αφετέρου δεν διαθέτουν επαρκή μόνωση από το κρύο ή το νερό. Κάπως έτσι, τα πεζοπορικά μποτάκια αναδεικνύονται σε ιδανική λύση, αφού παρέχουν στήριξη στον αστράγαλο για περπάτημα σε ανώμαλο έδαφος, αντοχή στο νερό ή είναι αδιάβροχα και έχουν αντιολισθητικές σόλες για περπάτημα σε ολισθηρές επιφάνειες όπως πάγο, χιόνι, λάσπη, βρεγμένα φύλλα ή πέτρες.

Σχετικά με κάλτσες είναι καλύτερα να φοράς μάλλινες ή συνθετικές που να μην έχουν ραφές. Και αυτό, διότι το βαμβάκι δεν απορροφά την υγρασία από το δέρμα πολύ αποτελεσματικά, και μπορεί να συμβάλει στο να κάνεις φουσκάλες.

Κεφάλαιο: Ρούχα

Ένα αδιάβροχο είναι πάντοτε απαραίτητο, γιατί έχει ο καιρός γυρίσματα. Εκτός από του ότι απωθεί αποτελεσματικά το νερό, ένα τεχνικό αδιάβροχο είναι διαπνέον και αποβάλλει ευκολότερα τον ιδρώτα. Αποτέλεσμα; Εμείς διατηρούμαστε πιο στεγνοί και η ορειβασία μας μετατρέπεται σε σπορ παντός καιρού. Όπως κι είναι. Καλό είναι, επίσης, να αποφύγεις τα “βαριά” παντελόνια και να κινηθείς σε casual μονοπάτια. Αν, πάλι, η θερμοκρασία είναι χαμηλή κι εσύ πηγαίνεις προς τα υψηλά, ένα αδιάβροχο φαντάζει τέλειο. Τέλος, ένα καπέλο ή σκουφί, το ένα για τις υψηλές θερμοκρασίες και το άλλο για τις χαμηλότερες, καλό είναι να υπάρχουν εντός του σακιδίου σου.

ορειβασία το φθινοπωρο

Κεφάλαιο: σακίδιο

Εδώ, οι επιλογές είναι πολλές. Τα κριτήρια, όμως, λίγα και συγκεκριμένα. Κατά τη διάρκεια της αγοράς, αυτό που θα πάρεις θα πρέπει να εφαρμόζει καλά στην πλάτη, στους ώμους και στους γοφούς σου. Καλό θα ήταν να έχει αδιάβροχο κάλυμμα και το σακίδιο να είναι ανάλογο της χρήσης – για μονοήμερες πεζοπορίες ένα σακίδιο γύρω στα 20-30 λίτρα είναι ιδανικό. Έτσι, θα αποφύγεις τα πιασίματα στην πλάτη και τον πόνο στη μέση.

Κεφάλαιο: μπατόν πεζοπορίας

Είναι χρήσιμα και απαραίτητα, άσχετα αν είσαι αρχάριος ή έμπειρος. Αποφορτίζουν τα γόνατα από την καταπόνηση, τόσο στην ανάβαση όσο και στην κατάβαση κι έχουν επιπρόσθετες χρήσεις στην πεζοπορία, λειτουργώντας ισορροπιστικά και ως μέτρο ασφαλούς απόστασης από τους υπόλοιπους που θα βρίσκονται γύρω σου.

Κεφάλαιο: τροφή

Εκτός από μερικά έτοιμα σπιτικά γεύματα, είναι απαραίτητο να φροντίσεις την ενυδάτωσή σου. Σε απλή μετάφραση, να έχεις νερό και διάφορα υγρά στο σακίδιο σου.

Η λίστα συνεχίζεται με…

  • Χαρτομάντηλα ή και χαρτί κουζίνας
  • Απολυμαντικό χεριών ή/και υγρά μαντηλάκια
  • Φωτογραφική μηχανή
  • Γυαλιά ηλίου
  • Αντηλιακό
  • Φαρμακείο
  • Φακό κεφαλής
  • Σουγιά ή πολυεργαλείο
  • Σφυρίχτρα
  • Σακούλα για σκουπίδια
Terra Magazine

Terra Magazine

Το Terra Magazine είναι ένα online ημερολόγιο με προσωπικές ιστορίες γεμάτες περιπέτεια, ταξίδια και εικόνες. Είναι η γραμμή εκκίνησης για την επίτευξη μοναδικών κατορθωμάτων. Είναι ολόκληρος ο κόσμος μέσα από λέξεις και unique φωτογραφίες!

Leave a Reply