Η στιγμή που έχεις χάσει το μέτρημα και δυσκολεύεσαι να θυμηθείς ποια είναι η μέρα που τρυφερά έχει ξημερώσει είναι ίσως η πιο ανακουφιστική των διακοπών.
Έχεις χαλαρώσει. Έχεις εισπνεύσει οξυγόνο, εμπνεύσει άγχος, πίεση, στρες, οτιδήποτε κανονιστικά προσεγγίζει την έννοια του προγράμματος και του προγραμματισμού.
Έχεις αφεθεί στην ευεργετική ραστώνη που ο ήχος των τζιτζικιών – αυτός επαναλαμβανόμενος θερινός ρυθμός που μερικές φορές θυμίζει μελωδία, οι ανακουφιστικές βουτιές στα δροσιστικά νερά της θάλασσας, τα στιγμιότυπα κάτω από τον ζεστό – μην ξεχνάτε να φοράτε το αντηλιακό σας και ίσως ένα σύγχρονο καπέλο – συνθέτουν. Στο ίδιο μήκος κύματος (sic), οι νύχτες – φέτος, ο ήλιος δύει λίγο πιο αργά από το συνηθισμένο ή είναι ιδέα μας; – που υπογράφονται σε σοκάκια νησιών και γωνιές που τα κοκτέιλ και το αυθεντικό νησιώτικο φαγητό απολαμβάνονται καλύτερα.
Η ηρεμία είναι στοιχείο νεόκοπης πολυτέλειας και ουσιαστικής χαλάρωσης. Δεν είναι τυχαίο ότι φέτος η βρετανική έκδοση των εμβληματικών The Times, δημοσίευσε μία λίστα με τα πιο ήσυχα ελληνικά νησιά. Πόσα από αυτές έχεις ή πρόκειται να επισκεφθείς στο πρόσφατο παρελθόν ή το άμεσο μέλλον;
Η πρώτη τριάδα
Μπορεί να απέχει μόλις μία ώρα με το πλοίο από την Αθήνα, όμως, σύμφωνα με τους The Times, αυτό δεν αποτρέπει την Αίγινα από το να διαθέτει τις δικές της ήσυχες γωνιές κατά μήκος ενός νησιού που οι εκπλήξεις δεν σταματούν. Στη δεύτερη θέση, η “πεταλούδα του Αιγαίου” ή αλλιώς Αστυπάλαια για την μοναδική αύρα και τις παραλίες που άμα ξέρεις να τις ανακαλύψεις δεν έχουν καθόλου κόσμο. Την τριάδα συμπληρώνουν οι Λειψοί των μύθων και των θρύλων και των φαινομενικά αέναων κρυστάλλινων νερών.
Ηρεμία και συμπάθεια
Ακολουθούν η Άνδρος που ξεχωρίζει στην Ελλάδα για την αυθεντικότητα της, τα ηλιοβασιλέματα στην Φολέγανδρο, η ηφαιστειακή Νίσυρος, η Σύρος του πολιτισμού και το Μεγανήσι για ήρεμες αποδράσεις. Τη λίστα συμπληρώνουν η Αλόννησος με το υπέροχο φυσικό θαλάσσιο πάρκο, το Αγκίστρι που συνδυάζει πόλη και θάλασσα, η Μήλος με τα απόκοσμα τοπία, η Πάτμος με τις εντυπωσιακές παραλίες, τα Κύθηρα με την άγρια φυσική ομορφιά, το Καστελόριζο για εξερευνήσεις στην άκρη της Ελλάδας, η Σέριφος των ζευγαριών και η «πεντανόστιμη» Σίφνος με το φεστιβάλ γαστρονομίας που πραγματοποιείται κάθε Σεπτέμβριο.
Οι επιλογές δεν είναι τυχαίες. Τα τελευταία χρόνια, οι Λειψοί αναπτύσσονται ακολουθώντας πρότυπα βιώσιμης ανάπτυξης διατηρώντας άθικτη τη φυσική τους ομορφιά όσο οι απαιτήσεις της σύγχρονης εποχής κάνουν την εμφάνισή τους. Την ίδια στιγμή, στην Αστυπάλαια συνυφαίνεται ένα DNA συντιθέμενο από γαλαζοπράσινα νερά, παραμυθένιους οικισμούς, ιστορικά μνημεία και σπιτική φιλοξενία με σύγχρονους βιώσιμους όρους. Όλα αυτά τη στιγμή που η Αλόννησος έχει αξιοποιήσει τις καταδυτικές της δυνατότητες δημιουργώντας μία νέα – και άκρως δημοφιλή – μορφή εναλλακτικού τουρισμού.