Μ πορεί εσύ να αγαπάς το κατοικίδιο σου, όμως, ο καλύτερος σου φίλος ίσως να μην τρελαίνεται και τόσο με τις υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού.
Μόλις το καλοκαίρι κάνει την εμφάνισή του, ο υδράργυρος αρχίζει να ανεβαίνει και οι θερμοκρασίες να φτάνουν στο ανώτερό τους σημείο. Κάτι που δυσχεραίνει τόσο τη δική σου καθημερινότητα όσο και του μικρού σου φίλου, του κατοικίδιου που ξέρει να σου κρατά την καλύτερη συντροφιά σε στιγμές εύκολες και δύσκολες. Το θέρος είναι η εποχή που πρέπει να του ανταποδώσεις την αγάπη που απλόχερα σού προσφέρει προστατεύοντας το από τις υψηλές θερμοκρασίες, την αφυδάτωση και τις δυσκολίες που γεννά ο ανεβασμένος υδράργυρος στην καθημερινότητά του. Πώς θα τα καταφέρεις; Ακολουθούν μικρά (σωτήρια) μυστικά…
Μην ξεχνάς την ενυδάτωση
Το καλοκαίρι είναι η εποχή που τα κατοικίδια προτιμούν (ακόμα περισσότερο) τους εξωτερικούς χώρους. Το μπαλκόνι, τον κήπο, την αυλή, τη βεράντα. Στην πράξη, αυτό συνεπάγεται ότι έρχονται σε επαφή με αρκετά υψηλές θερμοκρασίες για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα σε σύγκριση με τις υπόλοιπες εποχές του χρόνου με την ζέση του ηλίου να απορροφάται από το τρίχωμα και από εκεί να περνά στον οργανισμό τους. Πρώτο βήμα προστασίας από την αφυδάτωση είναι το να έχεις προμηθευτεί ειδικό μπολάκι, το οποίο να γεμίζεις με καθαρό νερό.
Την προσοχή σου στα ηλιακά εγκαύματα
Όπως ενοχλούν τη δική σου επιδερμίδα, έτσι ακριβώς καταστρέφουν το δέρμα του αγαπημένου σου κατοικίδιου. Ήξερες ότι οι λευκές γάτες, όπως και οι γάτες με ανοιχτόχρωμη μύτη και αυτιά, είναι επιρρεπείς σε ηλιακά εγκαύματα; Το ίδιο ισχύει και για τους σκύλους με ανοιχτόχρωμη γούνα. Για να συμβάλλεις στην προστασία του, δοκίμασε να του δημιουργήσεις έναν δικό του χώρο στη σκιά για τις στιγμές χαλάρωσης του ύπνου, καθώς και να τσεκάρεις καθημερινά το δέρμα του. Σε περίπτωση ηλιακού εγκαύματος, χρειάζεται να απευθυνθείς άμεσα στον κτηνίατρο.
Όχι μόνα στο αυτοκίνητο
Κανένα κατοικίδιο δεν θέλει να μείνει μόνο του. Ας ξεκινήσουμε από τα βασικά. Πόσο μάλλον, στο αυτοκίνητο το καλοκαίρι, κάτι που μπορεί να αποβεί μοιραίο για την μετέπειτα λειτουργικότητα του ή ακόμα και την ίδια του τη ζωή. Ανεξαρτήτως καιρού, η θερμοκρασία μέσα στο αυτοκίνητο μπορεί να ανέβει πολύ γρήγορα σε επικίνδυνα επίπεδα, ακόμα και αν αφήσεις την πόρτα ανοιχτή για να “πεταχτείς” σε μία δουλειά εδώ κοντά.
Αλλαγή στο πρόγραμμα
Μπορεί το καλοκαίρι και οι διακοπές να χαρακτηρίζονται από ανεμελιά, όμως, η βόλτα του κατοικίδιου σου θέλει πρόγραμμα και μία αλλαγή σε σύγκριση με το χειμερινό. Για να αποφύγετε οι δυο σας τις μεγάλες ζέστες, το πρόγραμμα των εξόδων από το σπίτι και οι βόλτες να γίνονται ή νωρίς το πρωί ή αργά το βράδυ. Οι λόγοι προφανείς.
Όχι στον δρόμο
Η παρακάτω συμβουλή δεν είναι τόσο εύκολα εφαρμόσιμη. Είναι, όμως, σωτήρια. Εκτός από την ώρα της βόλτας, ίσως ήρθε η στιγμή να αλλάξεις και τη διαδρομή που ακολουθείτε. Και αυτό, διότι η θερμοκρασία της ασφάλτου αργεί να πέσει και μπορεί να δημιουργηθούν εγκαύματα στις πατούσες των κατοικίδιων. Είναι προτιμότερο να κινηθείς, λοιπόν, σε μέρη που υπάρχει γρασίδι ή χώμα.
Άσκηση στη σκιά
Επειδή κανένα κατοικίδιο δεν κάθεται ήρεμο, αυτό που μπορείς να κάνεις είναι να πραγματοποιήσετε τις καθιερωμένες του ασκήσεις σε σκίαστρο.
Τι συμβαίνει με την ηλίαση;
Πρώτο βήμα να καλέσεις αμέσως τον κτηνίατρο, ο οποίος γνωρίζει το ιστορικό και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του κατοικίδιου σου. Αμέσως μετά, αν παρατηρήσεις έντονη δυσφορία και μεγάλη δυσκολία στην αναπνοή, αν τα μάτια του είναι κόκκινα κι έχει αστάθεια, τότε έχει πάθει ηλίαση. Την αντιμετωπίζεις βρέχοντας το κεφάλι του με νερό και κρατώντας μία υγρή πετσέτα στο κεφάλι και στην κοιλιά του μέχρι να φτάσεις στον γιατρό.
Απολαύστε το καλοκαίρι υπεύθυνα!