O ποδηλατικός τουρισμός έχει κάνει μεγάλο comeback και ολοένα και περισσότεροι έχουν ξεκινήσει να γεύονται την περιπέτεια με το αγαπημένο τους δίτροχο. Άλλοι σε δρόμο, άλλοι μέσα στα μονοπάτια των βουνών, το bikepacking είναι κάτι που κερδίζει συνεχώς έδαφος και που σίγουραν αν δεν το έχεις κάνει θα πρέπει σύντομα να ξεκινήσεις. Κυρίως το βουνό είναι ο νούμερο ένα προορισμός σου.
Είναι μία σύνθεση του mountain biking με το μινιμαλιστικό κάμπινγκ.
Απολαμβάνεις τις ομορφιές της φύσης και ταξιδεύεις σε μέρη που το αυτοκίνητο δυσκολεύεται να σε πάει.
Ορεινή ποδηλασία, περιπέτεια, δράση! Θέλεις κάτι περισσότερο;
Σήμερα θα σου δώσουμε 7 tips για να ζήσεις το bikepacking από την καλή του όψη, ώστε να είσαι προετοιμασμένος και να έχεις στη συνέχεια τις καλύτερες αναμνήσεις.
Ξεκινάμε…
1. Να έχεις μαζί σου λίγα πράγματα
Σίγουρα δεν θέλεις να κουβαλάς φορτία ολόκληρα. Πρώτον, θα κουραστείς γρήγορα και δεύτερον να είσαι σίγουρος ότι δεν θα τα χρειαστείς όλα αυτά. Στο τέλος όπως τα πήρες μαζί σου, θα τα φέρεις και πίσω. Δεν θέλεις να σου γίνει το ταξίδι μαρτύριο. Πολλοί rookies έχουν κάνει αυτό το λάθος και πολύ γρήγορα το έχουν διορθώσει. Προσπάθησε να πάρεις μαζί σου τα απαραίτητα. Πάρε μαζί σου «βολικό» φαγητό. Noodles, σάντουϊτς, φρούτα, κονσέρβες είναι ορισμένες ιδέες που θα σε βολέψουν. Από ρούχα πάρε αδιάβροχο, μανίκια και πατζάκια για το κρύο, ένα μακρυμάνικο jersey, εσώρουχα και ορισμένα κοντομάνικα. Μην φορτωθείς… θα το μετανιώσεις!
2. Να είσαι οργανωμένος
Σίγουρα είναι εύκολο να χάσεις πράγματα κατά τη διάρκεια του ταξιδιού σου. Η καλύτερη λύση είναι να γνωρίζεις από πριν τι θα χρειαστείς και πότε. Δηλαδή. αν αρχίζει και κάνει κρύο να ξέρεις πού έχεις το jacket και ειδικά να το έχεις τοποθετήσεις σε εύκολη θέση, ώστε να μην χρειάζεται να βγάλεις όλα σου τα πράγματα έξω για να το βρεις. GPS, καλώδια, μπαταρίες, φορτιστές, όλα αυτά έχεις τα frame bags για να τα τοποθετήσεις, ενώ εργαλεία, έξτρα σαμπρέλα κτλ. έχεις το τσαντάκι κάτω από τη σέλα σου.
3. Η ισορροπία παίζει ρόλο
‘Οταν έχεις φορτώσει το ποδήλατό σου θα πρέπει να ξέρεις πώς το έχεις κάνει και γιατί. Αν έχει τοποθετήσεις πράγματα μπροστά στο τιμόνι, εκεί θα πρέπει να είναι τα πιο ελαφριά (σκηνή, bivy, sleeping bag). Κι αυτό γιατί το βάρος επηρεάζει την κίνηση και την πορεία του ποδηλάτου και παράλληλα χάνεις εύκολα τον έλεγχο του τιμονιού. Σε μία μεγάλη τσάντα πίσω μπορείς να τοποθετήσεις τα ρούχα σου, ενώ στον σκελετό οι ειδικές τσάντες μπορούν να υποδεχθούν τα πιο βαριά αντικείμενα.
4. Μην βιάζεσαι
Η απόλαυση των ελληνικών και όχι μόνο τοπίων είναι το νούμερο ένα ζητούμενο στο bikepacking. Δεν κάνεις αγώνα και δεν κοντράρεσαι με κανέναν. Απόλαυσε τη φύση, προσπάθησε να χαλαρώσεις και ζήσε μοναδικές στιγμές με το αγαπημένο σου ποδήλατο. Αυτό είναι το ζητούμενο και δεν πρέπει να το ξεχνάς. Ασε τα προβλήματα πίσω σου και κατέβασε ρυθμούς. Τα βουνά σε καλούν να τα γευτείς και να τα ζήσεις μέχρι το τελευταίο λεπτό.
5. Κοίτα την πίεση των ελαστικών σου
Πολλοί ξεχνούν να κοιτάξουν την πίεση από τα λάστιχά τους και ειδικά όταν είναι φορτωμένοι. Υπολόγισε πόσο έξτρα βάρος θα έχεις μαζί σου και βάλε ανάλογα τον αέρα στα ελαστικά. Αν λείπει αέρας, δεν θα μπορείς να ελέγξεις το ποδήλατο και πιθανότατα να έχεις και πτώση!
6. Προσπάθησε να αποφύγεις το backpack
Σίγουρα τα backpacks με υδροδοχείο μπορούν να σε ενυδατώνουν ανά πάσα στιγμή, αλλά από την άλλη δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που προκαλούν στον αναβάτη πόνους στον αυχένα και στην πλάτη. Προσπάθησε να τοποθετήσεις όλα σου τα πράγματα πάνω στο ποδήλατο. Αυτό θα σου δώσει άλλον «αέρα» στην οδήγηση και θα μπορέσεις να απολαύσεις καλύτερα το ταξίδι σου. Βρες λύσεις για να είσαι άνετος.
7. Βρες ένα καλό GPS
To GPS είναι απαραίτητο! Οι προορισμοί που έχεις σχεδιάσει απαιτούν να το έχεις μαζί σου. Είναι ο οδηγός, ο «φίλος» που θα σου δείξει τον δρόμο όταν χαθείς. Διάλεξε ένα GPS με μπαταρίες και όχι με καλώδιο φόρτισης. Δεν το χρειάζεσαι αυτό. Κατέβασε ένα από τα πολλά προγράμματα με χάρτες και είσαι πανέτοιμος!